PREDLOG ZA IZLET: Kupanje u jezerima Bruje i Moharač i poseta vinariji Erdevik

Lepote Srbije

16:00

Turizam 0

Vreme godišnjih odmora je idealno za obilazak divnih mesta koja se nalaze nedaleko od Novog Sada, a predlog za vikend je uvek dobrodošao.

erdevik
foto: mojnovisad

Poseta Erdeviku, gde se nalaze jezera Bruje i Moharač u kojima se možete rashladiti i ručak u restoranu vinarije Erdevik sa obilaskom vinarije, nešto je što vredi doživeti.

Erdevik je selo u podnožju Fruške gore, od Novog Sada udaljeno oko 60 km, a dobrim delom putuje se uz Dunav. S obzirom na to da je ova lokacija dosta skrajnuta od nekih glavnih puteva, do nje se baš ne stiže slučajno, te je potrebno ovaj beg iz grada isplanirati, ali je čitav predeo toliko lep, da se isplati malo odlutati. Jer, vaš osećaj će biti kao da ste došli na kraj sveta, daleko od svega...

erdevik foto: mojnovisad
 

Nije zgoreg napomenuti i to da se na samom putu ka Erdeviku može pazariti domaće voće i povrće, naravno i lubenice, a po značajno povoljnijim cenama od novosadskih.

Dva lepa jezera krase ovaj deo Srema, a manje od njih je jezero Bruje, okruženo niskim rastinjem, bagremovima i hrastom. Dužine je oko jednog kilometra, a dubina ne prelazi više od sedam metara. Put do njega je asfaltiran, a budući da je obala uređena, ulazi u jezero su veomi pristupačni. Voda u jezeru je čista i lekovita, jer dolazi iz banje Kulina.

erdevik foto: mojnovisad
 

Zbog dobrog mineralnog sastava (dosta sumpora i joda), pogodna je za lečenje ekcema i kožnih bolesti. Mogu se videti labudovi, patke, čaplje i rode, a ujedno predstavlja i raj za pecaroše. Sama plažica je mala, ali ima drveća koje pravi dobar hlad kad su vrućine, pa je idealno mesto za kupače. Ipak, vikendom umeju biti velike gužve, pa ako vam se pruži prilika, možda je bolje da Bruje posetite radnim danom.

Jezero Moharač je malo teže naći, ali je znatno veće i na njemu nema gužve. Automobil možete ostaviti kod brane, prošetati oko jezera i stacionirati se u nekoj od uvalica (kojih ima mnogo) gde se možete okupati. Dužine je dva i po kilometra. Kupači mogu da se sunčaju na brani, sa koje se stepenicama silazi u vodu, koja je prozirna i smaragdno zelene boje.

erdevik foto: mojnovisad
 

Nakon rashlađivanja u nekom od jezera, predlažemo vam da ručate u restoranu vinarije Erdevik, ušuškanom u bujnom zelenilu, koji se nalazi na stotinak metara od jezera Bruje. Iako spolja deluje skromno, usluga u njemu je vrhunska, a hrana fenomenalna. Osoblje je stručno i prijatno (što je danas posebna retkost), umeju da preporuče i objasne sve što se nalazi na jelovniku, kao i da predlože vino koje savršeno paše uz jelo koje ste odabrali.

Kako saznajemo od osoblja, inspiracija za jelovnik bazira se na domaćim namirnicama iz Srema, pa je tako u ponudi vrhunsko meso i povrće sa lokalnih farmi, udaljenih samo nekoliko kilometara od vinarije. Sve ima domaćinski i tradicionalni šmek, ali su recepti potpuno moderni i drugačiji.

erdevik foto: mojnovisad
 

Za predjelo nude koštanu srž, puževe, guščiju džigericu, štrukle, lokalne suhomesnate mezetluke iz Kuzmina i Kukujevaca. Od glavnih jela, tu je konfitirana pačetina iz sela Đale, osobuko jagnjetina koja se sprema čak 20 sati, vegansko-vegetarijanska jela, tartar od bifteka, paradajza i cvekle, odličan rižoto sa gamborima...

Pre ručka donose vam da probate dva vrhunska maslinova ulja, a na kraju obeda kuća časti čašicom domaćeg likera od limuna, koji se zove limončelo.

Tokom leta se najviše uživa i obeduje na prostranoj terasi. Restoran radi od petka do nedelje i preporučujemo da prvo rezervišete sto, jer je broj mesta ograničen, a dobar glas se daleko čuje.

Ako budete imali sreće, ponudiće vam kratak obilazak same vinararije, koja je osnovana još davne 1826. godine, kada su italijanski grofovi Odeskalki dobili na upravu ovaj deo Srema i sa sobom doneli kulturu uzgajanja vinove loze. 

Porodica Odeskalki se na ovim prostorima zadržala sve do kraja Prvog svetskog rata, nakon čega je napustila Srem. Nakon vlasničke transformacije devedesetih i dvehiljaditih godina, vinarija menja nekoliko vlasnika i gubi deo vinograda kao i tržište bivše Jugoslavije. Od 2012. godine je u vlasništvu MK grupe.

U tom obilasku, videćete deo novog modernog dela vinarije, gde se nalazi burad za barikirana vina, a zatim i podrum starog dela vinarije u kom se čuvaju velike bačve, kakve se mogu videti u Toskani i koje su sačuvali kao svedočanstvo da su se ovde uvek pravila kvalitetna vina.

Verujemo da će savršena kombinacija kupanja u čistoj jezerskoj vodi, šetnje kroz vinsku istoriju i užitka u kvalitetnom zalogaju i gutljajima vrhunskih sremskih vina prijati i vama. Kao što smo više puta zaključili, ne mora da se ide predaleko od Novog Sada da bi se doživelo nešto novo i nesvakidašnje.

Lep provod!

Tagovi:

Komentari(0)

Loading