Gde ćete za prvi maj i da li ćete se upustiti u uranak? 10 mesta za kampovanje po Srbiji koja preporučujemo

Lepote Srbije

14:00

Turizam 0

U ovom tekstu za vas smo izdvojili deset uređenih mesta za kampovanje širom Srbije, iako je divlje kampovanje zanimljivo, preporučujemo da prvo obiđete neke od ovih uređenih kampovališta, koji nude mesto za postavljanje šatora ili kamp prikolice, priliku da iznajmite šator i svu opremu, ali i obezbeđen sanitarni čvor, vodu, struju i najčešće Wi-Fi, što će znatno olakšati vaš boravak u prirodi.

šator
Shutterstock

Postoje različite vrste kampovanja koje zavise od različitih vidova smeštaja – od autodomova, preko prikolica i bungalova, pa sve do klasčinog kampovanja u šatoru.

Odnedavno se pojavljuje i takozvani glamping – malo luksuznija vrsta kampovanja, koja postaje popularnija 2016. godine (kada ovaj termin postaje zvaničan deo rečnika).

U Srbiji postoji glamping kamp Bezdan u blizini Subotice i Sombora, za koji je potrebno izdvojiti malo više novca, što i sama reč govori – glamurozno kampovanje. Ipak, ono tradicionalno kampovanje u šatorima predstavlja poseban izazov, a sa time donosi i nezaboravna iskustva i avanture.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Gde ćete za prvi maj i da li ćete se upustiti u uranak? 10 mesta za kampovanje po Srbiji koja preporučujemo Shutterstock

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

U Srbiji postoje brojna mesta koja su namenjena kampovanju, međutim, uvek je aktuelno i divlje kampovanje, mada ono nije moguće u nacionalnim parkovima i rezervatima prirode, s obzirom na to da je spavanje tamo protivzakonito.

Gde ćete za prvi maj i da li ćete se upustiti u uranak? 10 mesta za kampovanje po Srbiji koja preporučujemo pixabay
 

Kao najbolja lokacija za divlje kampovanje u Srbiji se najčešće ističe valjevski kraj, najviše zbog velikog broja mesta s odličnim pogledom na okolinu. Ukoliko ste ljubitelji divljeg kampovanja, u tom slučaju savetuje se da se pre polaska dobro informišete i posavetujete sa iskusnim kamperima.

U ovom tekstu za vas smo izdvojili deset uređenih mesta za kampovanje širom Srbije, iako je divlje kampovanje zanimljivo, preporučujemo da prvo obiđete neke od ovih uređenih kampovališta, koji nude mesto za postavljanje šatora ili kamp prikolice, priliku da iznajmite šator i svu opremu, ali i obezbeđen sanitarni čvor, vodu, struju i najčešće Wi-Fi, što će znatno olakšati vaš boravak u prirodi.

Gde ćete za prvi maj i da li ćete se upustiti u uranak? 10 mesta za kampovanje po Srbiji koja preporučujemo Shutterstock
 

Jabukov cvet

Ovaj kamp se nalazi u Banatskom Brestovcu, na obali Dunava, oko 40 kilometara od Beograda. Ime je dobio po jabučnjaku kojim je okružen, a osnovan je pre više od dvadeset godina. Kapacitet kampa je 300 kamp jedinica. U kampu postoje tereni za košarku i odbojku, ali je i sjajno mesto za pecaroše.

U blizini je Nacionalnog parka Ponjavica. U neposrednoj blizini, tačnije, u Banatskom Brestovcu, svakog septembra se održava i „Paprika fest”, a posetioci kažu da tokom leta ceo kamp liči na veliku baštu.

Kamp Toma

Kamp Toma nalazi se u okviru Nacionalnog parka Ðerdap, na samoj obali Dunava, što ga čini atraktivnim za ribolovce i ljubitelje vodenih sportova. Ovo je kamp malog kapaciteta i, pored mesta za karavane i šatore, u kampu se nalazi 7 bungalova za smeštaj gostiju, sa tri do četiri ležaja.

U kampu se nalaze mini-restoran, uređena peščana plaža, kao i teren za odbojku i košarku. Kamp pruža mogućnost organizovanja vožnje čamcem po Dunavu. U blizini se nalaze Golubački grad i arheološki lokalitet Lepenski vir, te vam zasigurno neće nedostajati sadržaja koje možete da posetite.

Tiski cvet

Kamp „Tiski cvet“ udaljen je 2 km od centra Kanjiže i nalazi se na samoj obali reke Tise. Kamp ima kapacitete za smeštaj 50 karavana i 100 mesta za šatore. U sklopu kampa postoji veoma raznovrsna ugostiteljsko-turistička ponuda, otvoreni bazeni, tereni za odbojku, košarku, mali fudbal, stoni tenis. Kamp ima i svoju plažu, sa pontonima za privez čamaca i igralište za decu.

Kamp je otvoren od maja do septembra, a uređen je tako da je pogodan za korišćenje i osobama sa posebnim potrebama. 

Gde ćete za prvi maj i da li ćete se upustiti u uranak? 10 mesta za kampovanje po Srbiji koja preporučujemo Shutterstock
 

Viljamovka kamp na Tari

Mini kamp „Viljamovka” nalazi se u selu Kremnа kod Užica, otvoren je 2011. godine, a poznat je i po rakiji, carskoj viljamovci, koja se ovde i proizvodi. Ovaj mali kamp poseduje 15 kamping mesta u voćnjaku viljamovke. Nalazi se u blizini Tare i Zlatibora, a nudi i brojne aktivnosti, kao što su poseta Mećavniku i Drvengradu, rafting Drinom, vožnju Šarganskom osmicom, posetu kuće Tarabića…

Kamp je otvoren sve do 1. novembra.

Eko kamp Fruška gora

Ova oaza na Fruškoj gori u podnožju Stražilova nalazi se na samo 17 kilometara od Novog Sada i na 70 kilometara od Beograda. Kamp nudi mogućnost iznajmljivanja šatora ili kamp prikolice, ukoliko ih ne posedujete. Takođe, u ponudi ovog kampa se nalaze mesta za roštiljanje za besplatno korišćenje, drvene klupice i stolovi pod nadstrešnicom, dečje igralište, parking, kompletan sanitarni čvor sa protočnom toplom vodom, mašina za pranje i sušenje veša, tuš kabine, kao i mogućnost priključivanja na električnu energiju.

Sve ono što je jednom kamp mestu neophodno!

Zip Kamp

Ovaj kamp se nalazi u selu Kremna, u Zapadnoj Srbiji, na nadmorskoj visini od 760 metara. Kamperski deo sastoji se od dela za kampovanje i apartmanskog dela. Sastoji se od 30 kamp mesta za vozila i šatore i od drvenih koliba za 2 osobe sa svim pratećim sadržajima. Svako kamp mesto poseduje priključak za struju i vodu.

Gosti u kampu imaju mogućnost korišćenja zajedničkih toaleta ili privatnih (sa mogućnošću iznajmljivanja), zajedničke kuhinje sa posuđem, letnjikovca sa trpezarijom i roštiljem. Takođe, mogu koristiti spoljne sportske terene, dečje igralište i prostoriju za zabavu (bilijar, stoni tenis, stoni fudbal, šah…). Sve prostorije i dvorište su pokriveni i video nadzorom. Na otvorenom prostoru u krugu objekta postoje i sportski tereni za rekreaciju.

Gde ćete za prvi maj i da li ćete se upustiti u uranak? 10 mesta za kampovanje po Srbiji koja preporučujemo Shutterstock
 

Filipov breg

Kamping odmorište „Filipov breg” nalazi se u selu Ojkovica (opština Nova Varoš), celokupna teritorija sela pripada Specijalnom rezervatu prirode „Uvac”, stoga ljubiteljima kamping turizma ovo odmorište omogućava boravak u ruralnoj i gotovo nenaseljenoj sredini sa praktično netaknutom prirodom.

Kamperi koji imaju svoje šatore mogu da ih postave i da plate noćenje po osobi, a oni koji nemaju opremu, mogu da ih iznajme kompletno opremljene: sa dušekom na naduvavanje, jastucima, džezvom, plinskim rešoom, roštiljem, talandarom i kotlićem.

Zbog blagog pada livade ka jezeru, pozicije za šatore su iznivelisane. Gostima su na raspolaganju zajednički WC sa tuš kabinama i umivaonicima sa svežom izvorskom vodom. Između šatora nalaze se pozicije od zidane cigle za roštilj, talandaru ili kotlić.

Kamp Vlasina

Kamp „Vlasina” je smešten na Vlasinskom jezeru, na 1213 metara nadmorske visine. Kamp je od Beograda udaljen 350 kilometara. Poseduje mesto za šatore, kao i mesta za karavane. Od dodatnih sadržaja, u kampu se nalaze dva terena za fudbal, trim staza, uređena plaža, a moguća je organizacija takmičenja u sportskom ribolovu, vožnja čamcima i obilazak plovećih ostrva na jezeru.

Prirodni ambijent u kome se nalazi kamp čini Vlasinsko jezero okruženo planinama Čemernik i Varednik, što ovo mesto čini idealnim za boravak i odmor.

Mini kamp Enigma

Kamp Enigma spada u red malih, tranzitnih kampova. Lociran je van urbane sredine i podrazumeva odmor u potpuno mirnom, prirodnom ambijentu. Atraktivnu lokaciju kampa krase i brojni dodatni sadržaji: otvoreni bazeni, restoran sa baštom, sportska balon sala, uređene zelene i cvetne površine.

Kamp je bogato opremljen dodatnom opremom: priključkom za vodu i struju za sva vozila, sistemom za pražnjenja prljave vode, hemijskog i čvrstog otpada, sanitarnim čvorovima sa tuševima, česmom sa tuševima na otvorenom, a postoji i mogućnost pranja posuđa.

Tu je i restoran sa baštom, ali i posebno uređena prostorija za druženje sa TV-om. Čuvarska služba je tu 24 sata, postoji i video nadzor, kamp je ograđen i u večernjim satima se zaključava. Moguće je organizovati obilazak Vranja i videti, na primer, kuću Bore Stankovića, Vlasinsko jezero ili manastir iz 11. veka – Sveti Prohor Pčinjski.

Kamp Budžak

Kamp „Budžak“ se nalazi na 6 km od Apatina i 10 km od Sombora, u blizini granice sa Hrvatskom i Mađarskom i specijalnog rezervata prirode „Gornje Podunavlje”. Pored kampa prolazi međunarodna biciklistička staza uz reku Dunav.

Kamp raspolaže sa 13 definisanih parking parcela koje poseduju EURO elektro priključke za auto – prikolice, ali i mesta za šatore. Takođe, ima obezbeđenu i sanitarnu vodu i hemijski wc za karavane. Otvoren je od kraja aprila do kraja septembra.

Želimo Vam veseo uranak! 

(Oblakoder)

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.

Komentari(0)

Loading