BEG OD GRADSKE BUKE Ova 3 etno sela u Srbiji morate posetiti (FOTO)

Lepote Srbije

17:00

Turizam 0

U našoj zemlji sve je više ovakvih odmarališta koja posetioce vraćaju u neka davna vremena, gde mogu da osete autentični duh stare Srbije, kada su ćilimi prekrivali krevete, a porodice se okupljale oko ognjišta.

BEG OD GRADSKE BUKE Ova 3 etno sela u Srbiji morate posetiti (FOTO)
Shutterstock

 

Etno sela u Srbiji su predivni kompleksi za odmor i opuštanje. To su svojevrsni muzeji na otvorenom, u kojima možete opustiti dušu i telo, bilo da volite aktivan ili pasivan odmor.

U našoj zemlji sve je više ovakvih odmarališta koja posetioce vraćaju u neka davna vremena, gde mogu da osete autentični duh stare Srbije, kada su ćilimi prekrivali krevete, a porodice se okupljale oko ognjišta.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Pre situacije sa pandemijom, etno sela nisu mogla da se pohvale velikom posetom srpskih turista. Uglavnom su dolazili stranci, oduševljeni prirodom i domaćom hranom.

Ali, kako su granice bile zatvorene i putovanja van zemlje onemogućena, naši ljudi su počeli sve više da posećuju etno sela, a kako kažu to će u buduće postati njihova tradicija.

Činjenica je da ništa ne može da zameni opuštanje i uživanje na nekom mirnom mestu, okruženom prelepom prirodom, i da nam vrati pozitivnu energiju, kao što to može boavak u nekom etno selu.

Ovo su 3 najposećenija etno sela u Srbiji.

1. Rajski konaci

Na samo dva sata vožnje automobilom od Beograda, u blizini Gornjeg Milanovca, u Leušićima nalazi se kompleks koji će vam pružiti zadivljujuće trenutke za odmor. Rajski konaci su ušuškani i skriveni u senci starog šljivika. Ovaj etno raj je omeđen potocima i izvorima pitke vode, i nudi potpuni odmor tokom cele godine.

Unutrašnjost svake smeštajne jedinice je autentičan, a svaka sadrži sve ono što je potrebno za prijatan boravak. Turistička organizacija Srbije je upravo etno selo Rajski konaci proglasila 2010. godine najlepšim u celoj zemlji.

2. Etno selo Tiganjica

Sagrađeno od temelja u tipično banatskom stilu, etno selo Tiganjica savršeno dočarava način života u Banatu. Nalazi se na oko 60 kilometara od Beograda, u neposrednoj blizini Zrenjanina.

U Tiganjici možete samo šetati i udisati čist vazduh, a možete i da jašete konje, dok deca uživaju na igralištu uz raznovrstan sadržaj i ponije. Uz zvuk tamburice, ovde se možete oprobati u pravljenju čobanskog paprikaša ili riblje čorbe ili ih makar jesti u slast.

BEG OD GRADSKE BUKE Ova 3 etno sela u Srbiji morate posetiti (FOTO) Printscreen
 

Ovo mesto je posebno i zbog prelepe okoline, u kojoj se nalazi specijalni rezervat prirode Carska Bara.

3. Etno selo Babina reka

Na 70 kilometara od Beograda, u prigradskoj opštini Lazarevac, smešteno je etno selo Babina reka, pravi i ponosni predstavnik prirodnih lepota karakterističnih za Šumadiju. Imanje etno sela Babina Reka zavučeno je na kraj zaseoka, pa ako vam je potreban odmor u kome nećete čuti sirene automobila, niti bilo kakvu gužvu, ovo etno selo je pravo mesto za vas.

Jedna od glavnih atrakcija ovog mesta je i takozvana "Klupica zaljubljenih", pored koje se nalazi terasa sa velikim buradima u kojima se čuvala šljiva za rakiju. Ona su danas pretvorena u prostor za ispijanje domaćih pića i degustaciju ukusne hrane.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.

BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading