OKLOPNI TENK KAO SIMBOL GRADA NA ĐETINJI Srbi ga zaplenili od Nemaca tokom Drugog svetskog rata, a sada već decenijama čuva ovaj grad! (FOTO)

J. K.

20:31

Turizam 0

Neizostavni motiv sa skoro svih užičkih razglednica, tenk Hočkis već decenijama je simbol grada na Đetinji.

OKLOPNI TENK KAO SIMBOL GRADA NA ĐETINJI Srbi ga zaplenili od Nemaca tokom Drugog svetskog rata, a sada već decenijama čuva ovaj grad! (FOTO)
rina.rs

 

Njegova serijska proizvodnja započela je 1936. godine u Francuskoj i prvobitno je bio namenjen za podršku jedinicama lake pešadije. Međutim, zbog svojih slabijih karakteristika prilikom kretanja van puta i na nizbrdicama, tenkovi su pridodati konjičkim jedinicama. Zbog toga se pristupilo izradi poboljšane verzije koja je nosila oznaku H-39, a odlikovala se snažnijim motorom i većom dužinom topa.

Usled poraza Francuske od strane Nemačke u junu 1940. godine, ukupna proizvodnja svih verzija tenka Hočkis bila je ograničena na oko 1200 vozila. Tokom ostatka rata Nemačka i njeni saveznici koristili su zarobljene tenkove u nekoliko modifikacija na više frontova, između ostalog i na Balkanu. U vojsci Kraljevine Jugoslavije do početka Drugog svetskog rata nalazio se određen broj Hočkis i Reno tenkova koji su bili zaplenjeni nakon kapitulacije Kraljevine“, rekao je Goran Novaković, istoričar u Narodnom muzeju u Užicu.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Krajem septembra i početkom oktobra 1941. na području zapadne Srbije, Šumadije i Pomoravlja stvorena je veća slobodna teritorija kao baza za širenje ustanka. Tokom borbi sa nemačkim 3. bataljonom 749. pešadijskog puka u okolini Gornjeg Milanovca onesposobljena su dva tenka Hočkis, dok je jedan tenk model Reno ostao u defektu prilikom povlačenja nemačke vojske preko reke Despotovice.

Nakon što su zaplenjeni, tenkovi su popravljeni i jedan Hočkis i Reno su upotrebljeni u opsadi Kraljeva. Nakon ovih borbi Hočkisi su upućeni u Užice, gde su 7. novembra korišćeni u paradi povodom obeležavanja Oktobarske revolucije.

Po napuštanju slobodne teritorije 29. novembra 1941. jedan tenk je ostao u Užicu, dok je drugi izbačen je iz stroja na nekoliko kilometara iza Partizanskih voda na putu prema Novoj Varoši, gde je ostao usled defekta. S tog mesta je 1946. prebačen u Užice. Godine 1961. prilikom otvaranja stalne muzejske postavke „Muzej ustanka 1941. – Naroda i narodnosti Jugoslavije“, povodom dvadeset godina ustanka u Jugoslaviji, tenk je postavljen na mesto na kome se i danas nalazi“, rekao je Novaković.

U toku 2020. godine u okviru projekta „Parterno uređenje platoa ispred Narodnog muzeja Užice“ postavljen je novi postament za tenk, a na njemu je izvršena preventivna zaštita i konzervacija.

Resavska pećina

RESAVSKA PEĆINA Lepotica okićena nakitom starim 45 MILIONA GODINA! Idealna za posetu u toku predstojećih praznika

Turizam

17:00

18 april, 2024

Resavska pećina je zaštićeni spomenik prirode i svrstava se u zaštićeno područje prve kategorije (prirodna dobra nacionalnog značaja). Resavska (Divljakovačka) pećina je pećina u centralnoj Srbiji na 20 km od Despotovca, u krečnjačkom brdu Babina glava, na obodu kraškog polja Divljakovac, kod sela Jelovac. Spada među najveće i najlepše pećine u Srbiji. Duga je 4,5 km.

Komentari(0)

Loading