GRAD ISPOD BEOGRADA Gornji i Donji, pamte najveće vladare udomljene u važnim palatama, kao i najteže zatvorenike, zatočene u Kazamatima ili Kuli Nebojša (VIDEO)

Lepote Srbije

19:00

Turizam 0

Pod srednjovekovnim utvrđenjem, Beogradskom tvrđavom, nalazi se rimska tvrđava - zidani logor Četvrte Flavijeve legije iz rimskog perioda koja se protezala do Pariske ulice, a neposredno na taj prostor, nadovezuje se civilno naselje rimskog Singidunuma.

GRAD ISPOD BEOGRADA Gornji i Donji, pamte najveće vladare udomljene u važnim palatama, kao i najteže zatvorenike, zatočene u Kazamatima ili Kuli Nebojša (VIDEO)
Printscreen/Instagram

Podzemni Beograd sadrži na stotine lokaliteta: pećina, laguma, bunkera i drugih građevina koje su uništavali i gradili narodi koji su naseljavali Beograd.

Najveći beogradski park Kalemegdan skriva tajanstvena mesta ispod površine zemlje..

Put koji je vodio od naselja prema Viminacijumu, koji je u to vreme bio glavni grad provincije Mezije, išao je sadašnjom trasom Bulevara kralja Aleksandra, pa se i sa jedne i sa druge strane ulice nalazi velika nekropola. Beogradska tvrđava sa ostacima rimskog kastruma (logora) ima status arheološkog nalazišta od izuzetnog značaja, a zona civilnog naselja i rimskih nekropola ima status kulturnog dobra velikog značaja za Republiku Srbiju.

Centralna zona naselja prostirala se od Ulice kralja Petra, do Trga republike, i spuštala se prema dunavskoj i savskoj padini. Pretpostavlja se da se u ovom delu nalaze ostaci određenih stambenih objekata, počev od onih javnih, kao što su hramovi, javna kupatila i ostali objekti državnih i verskih institucija, do ostataka stambenih zgrada. Prema dosadašnjim saznanjima, rimski forum nalazio se na mestu gde je danas Narodna banka Srbije, uz Ulicu kralja Petra, na savskoj strani.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Poznato je da su nekropole u rimsko doba zahvatale velike prostore. Na teritoriji Beograda, zasad su evidentirane jugoistočna, severoistočna i jugozapadna. Jugoistočna nekropola je najveća i prostirala se sa leve i desne strane Bulevara kralja Aleksandra. Grobovi su otkriveni u vreme intenzivne izgradnje, a do najnovijih podataka došlo se 1989. godine, kada su rađeni toplovodi u Kosovskoj, Palmotićevoj, Vlajkovićevoj ulici, na Tašmajdanu.

Tada su otkrivena 103 groba, što spaljenih, što inhumiranih pokojnika.

GRAD ISPOD BEOGRADA Gornji i Donji, pamte najveće vladare udomljene u važnim palatama, kao i najteže zatvorenike, zatočene u Kazamatima ili Kuli Nebojša (VIDEO) Printscreen/Instagram
 

 

 

Tako je još šezdesetih godina prilikom gradnje nove zgrade Filozofskog fakulteta na platou između nje i Kapetan Mišinog zdanja pronađen deo dobro očuvanog kompleksa rimskih kupatila čiji je najveći deo tada srušen kako bi se ukopala fiskulturna sala Fakulteta, a trasa pronađenih zidova prikazana je u popločenju pjacete.

Drugi kompleks kupatila pronađen je u Studentskom parku, u delu ispred zgrade Etnografskog Muzeja gde je do pre tridesetak godina bila uređena i prezentacija ostataka rimskih termi. Iako su terme najvećim delom bile  konzervirane, zbog dejstva kiše, snegova, mraza ruševine su ubrzano počele da propadaju.

Osamdesetih godina prilikom ispitivanja ostataka srušene zgrade Narodne Biblioteke na Kosančićevom Vencu takođe su pronađeni dobro sačuvani zidovi raskošne rimske zgrade koja je tada istražena samo malim delom.

O tome da čitav najuži centar Beograda zapravo predstavlja pravi arheološki rezervat u kome se doslovce na svakom koraku nailazi na rimske ostatke najbolje svedoče važni nalazi u Rajićevoj Ulici gde se neplanirano naišlo na ostatke trase jugoistočnog bedema i spoljnog rova prema civilnom naselju, a otkrivena je i velika popločana površina koja je najverovatnije bila javni trg ispred ulaza u utvrđenje što ni najmanje ne čudi jer je deo tog utvrđenja bio otkriven prilikom rekonstrukcije Biblioteke grada Beograda i sačuvani delovi prezentirani su u Rimskoj dvorani.

Nakon toga prilikom radova na rekonstrukciji tramvajske pruge, u ulicama Pariskoj i Tadeuša Košćuška pronađeni su ostaci spavaonica rimskih vojnika u kojima je bila smeštena Četvrta Flavijeva legija,  koje su sagrađene duž zida tvrđave koji je prethodno pronađen ispod Biblioteke grada, a kod Pedagoškog muzeja pronađeni su ostaci rova, koji je već bio konstatovan u Rajićevoj ulici.

Izvor: magazin tabloid

 

Vodena pećina-reka Pranjica

DRAGULJ U SRCU SRBIJE Vodena pećina koju MORATE videti, speleolozi su istražili samo njenih prvih 200 metara, za ostatak se čekaju ronioci (FOTO)

Turizam

20:00

29 april, 2024

Arilje - Iako nije poznata kao Tara i Uvac, reka Panjica koja protiče kroz sela u blizini Arilja pravi je turistički biser koji je od strane posetilaca prepoznat tek pre nekoliko godina, kada su se usled pandemije mnogi upustili u istraživanje predela u Srbiji. Doboko usečen kanjon jedan je od najlepših u ovom kraju i predstavlja pravo blago očuvane, netaknute prirode. Kroz tok Panjice vodi vas staza dugačka oko 1.000 metara, a sve one koji se odluče da je prepešače na samom kraju očekuje nagrada, jer se tu nalazi jedinstvena Vodena pećina.

zlatibor

Prolećni safari oko Ribničkog jezera, a Gold gondola radi sat vremena duže: Zlatibor već rezervisan za praznike, turisti mogu da uživaju u brojnim sadržajima

Turizam

12:00

28 april, 2024

Jedna od najposećenijih destinacija u Srbiji za oredstojeće praznke, svakako će biti planina Zlatibor, a u prilog tome svedoči i to što su skoro svi smeštajni kapaciteti popunjeni i traži se krevet više. Spremna da primi goste, ali i obezbedi im nezaborvne momente svakako je i najduža Gold gondola.

gornja gorevnica

Ne bih ovaj pogled na Kablar menjao ni za pogled sa Ajfelovog tornja: Nastavnik muzike vratio se u rodno selo, Radovan u Gornjoj Gorevnici napravio pravi raj

Turizam

14:00

27 april, 2024

Gradsku vrevu i sivilo asfalta nastavnik muzike iz Čačka, Radovan Tanasijević, odlučio je da zemeni vedrim nebom i cvrkutom ptica. Vratio se u svoje rodno selo Gornju Gorevnicu i na imanju svojih predaka napravio pravi mali raj, za oči i za dušu. Na ognjištu je obnovio sve kao što je bilo nekad, kao što su to činili naši preci.

Komentari(0)

Loading