KANJON REKE TREŠNJICE Prirodno dobro od izuzetnog značaja, koje je stavljeno pod zaštitu (VIDEO)

Lepote Srbije

15:00

Turizam 0

Reka Trešnjica izvire na jugozapadnoj strani Povlena na visini od 1185 m, a uliva se u Drinu kod Gornje Trešnjice na visini od 180 m. Izrazito klisurasta dolina Trešnjice je delimično i kanjonskog izgleda. Srednjim tokom protiče kroz živopisni kanjon dug blizu 6 km, koji je usečen u 800-1000 m visokoj površi. U kanjonu Trešnjica prima najveće desne pritoke - Sušicu i Tribuću.

KANJON REKE TREŠNJICE Prirodno dobro od izuzetnog značaja, koje je stavljeno pod zaštitu (VIDEO)
Printscreen/Instagram

Tribuća je vodom najbogatija pritoka Trešnjice, duga je 7 km i izvire ispod Torničke Bobije. Svojim donjim tokom razdvaja visoravan Boškovac od gornjokošljanske površi, gradeći skoro neprohodnu klisuru atraktivnu za planinare.

Specifično za kanjon Trešnjice je to da svakog proleća izlazi iz Drine na prirodni mrest riba mladica, "kraljica" Drine. Na reci Trešnjici izgrađen je punosistemski ribnjak kalifornijske pastrmke. Primena savremene tehnologije koja se zasniva na ubacivanju tečnog kiseonika u vodu jedinstvena je na prostorima Srbije, čime se utrostručila godišnja proizvodnja.

Kanjon Trešnjice je prirodno dobro od izuzetnog značaja, koje je stavljeno pod zaštitu, radi očuvanja staništa populacije prirodne retkosti beloglavog supa. Jedan je od najlepših kanjona i predstavlja stanište za 17 parova orla beloglavog supa, koji je još jedino nastanjen u kanjonu Uvca. Najkrupnija je ptica grabljivica u ovom kraju i hrani se isključivo ostacima uginulih životinja, pa ga zbog izuzetne sanitarne uloge nazivamo "Carem visina i čistacem prirode".

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Beloglavi sup je ugrožena vrsta kojoj preti istrebljenje i ekolozi čine sve da ih spasu od nestajanja. Ženka u toku godine položi samo jedno jaje i iz tog razloga ih je izuzetno teško zaštititi i sačuvati od nestajanja. Specifično za kanjon Trešnjice je to da svakog proleća izlazi iz Drine na prirodni mrest riba mladica, "kraljica Drine".

 

 

Izvor: ljubovija, 

Najbolja mesta za kampovanje u Srbiji: Vodič za ljubitelje prirode

Najbolja mesta za kampovanje u Srbiji: Vodič za ljubitelje prirode

Turizam

15:00

17 april, 2024

Ako tražite savršeno mesto za odmor od gradske gužve i povratak prirodi, Srbija nudi izuzetna mesta za kampovanje koja će zadovoljiti svakog avanturistu. Od planinskih predela do obala reka, evo pregleda nekoliko lokacija koje vam preporučujemo za kampovanje u ovoj prelepoj zemlji.

Komentari(0)

Loading