ŠANSA ZA TURIZAM U KRAGUJEVCU Veoma strma planina Lepa gora (VIDEO)

Lepote Srbije

15:00

Turizam 0

Lepa Gora je planina u južnoj Srbiji. Prostire se između Kopaonika na zapadu, Jastrebca na severoistoku i reke Toplice na istoku.

ŠANSA ZA TURIZAM U KRAGUJEVCU Veoma strma planina Lepa gora (VIDEO)
Printscreen/Instagram

Pripada rodopskoj grupi planina, a u pojedinim kartama je možete pronaći i pod nazivom Požar. Geološki sastav je raznovrstan. Prisutni su dijabazi, serpentinisani perioditi, kristalasti škriljci i krečnjaci, od kojih je i izgrađen najviši vrh ove planine. On nosi naziv Crna čuka i dostiže nadmorsku visinu od 1196 metara. Lepa Gora predstavlja dugo i usko uzvišenje, sa veoma strmim stranama. Sa njenih vrhova se pružaju prelepi pogledi na okolne planine, pre svega na Kopaonik i njegov vrh Treska.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Лепа гора (@lepa.gora)

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Dešavanja i turizam na planini Lepa Gora

Planina nije previše poznata široj javnosti. Iako na njoj živi veoma mali broj stanovnika, ona poseduje veoma veliki turisistički potencijal. U blizini naselja Batote, na nadmorskoj visini od 1100 metara, nalazi se mesto Lepa Gora, koje je prava vazdušna banja tokom čitave godine.

 

 

Svake godine, na ovom mestu se održava narodni sabor, u petak pred Đurđevdan, na koji dolaze stanovnici okolnih opština. Tada se bere salata sremuš, a svi učesnici uživaju i u pečenju.

U blizini Lepe gore možete posetiti crkvicu Sveti Joakim i Ana, dok se u selu Batote nalazi crkva Nikoljača.

 

 

Lepa Gora na mapi

Planina je udaljena oko 250 kilometara od Beograda, a u okolini se nalaze opštine Brus, Kruševac, Kuršumlija, Blace i Aleksandrovac.

 

 

Izvor: srbijapodlupom.com

Komentari(0)

Loading