SRPSKO ČUDOVIŠTE IZ LOH NESA Jezero gde meštani tvrde da im stoka misteriozno nestaje

J. K.

14:12

Turizam 0

Nа nаdmorskoj visini od 438 metara, glatka površina jezerske vode od 30 hektara, ogledalo je za slikovitu i raskošnu lepotu okolnih predela.

SRPSKO ČUDOVIŠTE IZ LOH NESA Jezero gde meštani tvrde da im stoka misteriozno nestaje
Shutterstock

Idealno za uživanje u toku leta, ali atraktivno i zimi, kada se neretko dogodi da bude celo prekriveno ledom, Borsko jezero je nastalo veštačkim putem 1959. godine. Iako je ova akumulacija trebalo da pogone Rudarsko-topioničarskog basena Bor snabdeva vodom, vremenom je uočen i značajan turistički potencijal.Idealno za uživanje u toku leta, ali atraktivno i zimi, kada se neretko dogodi da bude celo prekriveno ledom, Borsko jezero je nastalo veštačkim putem 1959. godine. Iako je ova akumulacija trebalo da pogone Rudarsko-topioničarskog basena Bor snabdeva vodom, vremenom je uočen i značajan turistički potencijal.

Legenda o srpskom Loh Nesu iliti svojevrsnom čudovištu iz Borskog jezera decenijama ne napušta stanovnike Istočne Srbije. Priča o bezobličnoj senki sa krilima i konjskom glavom, koja izlazi iz vode i zastrašuje ljude, široko je rasprostranjena.

SRPSKO ČUDOVIŠTE IZ LOH NESA Jezero gde meštani tvrde da im stoka misteriozno nestaje Shutterstock
 

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Sve je, prema sada već čuvenoj urbanoj legendi, počelo kobnog dana, kada su se jedne večeri u Borskom jezeru kupala dva mladića. U njoj se pominju izvesni Milan i Marko, koji su se tokom noći kupali na jezeru. Jedan se udavio, a drugi ostao da svedoči o čudovištu i na kraju skrenuo sa uma.

Ovo mistično čudovište plaši i one koji bi stoku odveli na ispašu. Kako kažu ljudi koji tu dovode životinje, dešavalo se da one misteriozno nestanu, a sve prepisuju tome da ih je srpski Loh Nes progutao.

Ljubitelji natprirodnih pojava i onostranog rado posećuju Borsko jezero, ne bi li otkrili gde je to famozno čudovište koje se po legendi pojavljuje isključivo noću. Ipak, pravo je čudo da ga još niko nije uslikao i ovekovečio.

Moguće objašnjenje za navodne susrete sa ovim bićem je to da se radi o viđanju veći primeraka somova i štuka koji borave u ovoj akumulaciji.

Borsko jezero na mapi:

 

 

Resavska pećina

RESAVSKA PEĆINA Lepotica okićena nakitom starim 45 MILIONA GODINA! Idealna za posetu u toku predstojećih praznika

Turizam

17:00

18 april, 2024

Resavska pećina je zaštićeni spomenik prirode i svrstava se u zaštićeno područje prve kategorije (prirodna dobra nacionalnog značaja). Resavska (Divljakovačka) pećina je pećina u centralnoj Srbiji na 20 km od Despotovca, u krečnjačkom brdu Babina glava, na obodu kraškog polja Divljakovac, kod sela Jelovac. Spada među najveće i najlepše pećine u Srbiji. Duga je 4,5 km.

Najbolja mesta za kampovanje u Srbiji: Vodič za ljubitelje prirode

Najbolja mesta za kampovanje u Srbiji: Vodič za ljubitelje prirode

Turizam

15:00

17 april, 2024

Ako tražite savršeno mesto za odmor od gradske gužve i povratak prirodi, Srbija nudi izuzetna mesta za kampovanje koja će zadovoljiti svakog avanturistu. Od planinskih predela do obala reka, evo pregleda nekoliko lokacija koje vam preporučujemo za kampovanje u ovoj prelepoj zemlji.

Komentari(0)

Loading