CRKVENA BRVNARA U TAKOVU Mesto gde su se srpski ustanici zakleli na neprikosnovenu vernost Miloše Obrenoviću

J. K.

12:00

Turizam 0

Crkva Svetog Đorđa jedna je od najstarijih crkvi brvnara u Srbiji, a ujedno i jedna od najpoznatijih.

CRKVENA BRVNARA U TAKOVU Mesto gde su se srpski ustanici zakleli na neprikosnovenu vernost Miloše Obrenoviću
Shutterstock

 

Reč je o specifičnom obliku crkvenog graditeljstva u vreme Turaka jer su ovakve građevine nekarakteristične za crkvena zdanja, takođe, lako su mogle biti premeštane ili ponovo napravljene kada bi ih Turci zapalili.

Nalazi se u selu Takovu kod Gornjeg Milanovca. Istorija ove crkve važna je za podizanje Drugog srpskog ustanka. U ovoj crkvi su se na praznik Cveti 1815. godine, nakon što je Miloš Obrenović podigao ustanak, pričestili okupljeni ustanici i zakleli na vernost Milošu Obrenoviću, „na krst časni i slobodu zlatnu“. Pripada Eparhiji žičkoj Srpske pravoslavne crkve.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Podignuta je 1795. godine, na mestu starije građevine iz 1724. godine. Ima pravogougaonu osnovu sa polukružnom apsidom.

 

Za ovo mesto i samu crkvu vezuju se narodno predanje po kojem je u selu bio jedan čobanin zvani Porča. Stalno je čuvao ovce na mestu gde se nalazila crkva koja je kasnije spaljena.

Naišli su Turci sa Rudnika terajući stoku, pa kako su ugledali Porču povedu i njega da im pomogne oko stoke. S njima Porča je stigao do Bosne i tamo ostane u službi kod nekog Turčina. Pokazao se kao marljiv i vredan, te ga je gazda gledao kao sina, pa kad je preminuo, Porči ostane veliko imanje i bogatstvo u nasleđe.

Živeo je u Sarajevu, gde se i poturčio. Kao bogat čovek setio se sela u kome je odrastaote je došao i podigao crkvu na mestu gde je ona ranije bila i kod koje je nekad davno ovce čuvao.

Brvnara na mapi: 

 

 

Komentari(0)

Loading