GIBRALTAR NA DUNAVU "Grad na steni čvrst kao vera"

M. M.

15:10

Turizam 0

Gradnja novih fortifikacijskih sistema započela je 1692. godine i trajala gotovo 88 godina.

GIBRALTAR NA DUNAVU "Grad na steni čvrst kao vera"
shutterstock

 

Borba između Turaka i Austrijanaca za prevlast u srednjem toku Dunava trajala je skoro 200 godina. Utvrđenje na obalama Dunava je palo u turske ruke 1526. godine, a skoro 160 godina je bilo potrebno Austrijancima da je povrate. Procenjujući važan položaj na kojoj se stara tvrđava nalazila, Austrijanci odlučuju da naprave novu, impozantniju, koja bi dominirala ovim prostorom.

Gradnja novih fortifikacijskih sistema započela je 1692. godine i trajala gotovo 88 godina. Kada su radovi završeni bila je to jedna od najjačih tvrđava na Dunavu, pa je dobila epitet Gibraltar na Dunavu. Ime Petrovaradin potiče od tri reči, petra, što na latinskom znači stena, var, što na mađarskom znači grad i din, što na turskom znači vera. Prevodom sa ova tri jezika Petrovaradin bi značio „grad na steni čvrst kao vera“.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Petrovaradinska tvrđava se prostire na preko 110 hektara, a oblikuju je visoki grudobrani, šančevi i kanali sa pokretnim mostovima.

 

Petrovaradinska trvrđava je sredinom 20. veka u potpunosti demilitarizovana, prograšena je istorijskim spomenikom, stavljena je pod zaštitu države i ustupljena za civilnu upotrebu. Na tvrđavi se nalaze Muzej i Arhiv Novog Sada, hoteli i restorani, ateljei i galerije likovnih umetnika, akademija umetnosti, astronomska opservatorija, planetarijum i mnogi drugi sadržaji.

Mnoge legende su vezane za tvrđavu. Najpoznatija je ona o tunelu koji vodi ispod Dunava na drugu stranu, a pominje se i legenda o mačkama koje su uzidane u zidine tvrđave. Verovalo se da će mačke koje imaju 9 osigurati dugotrajnost tvrđavi.

Komentari(0)

Loading