MALO POZNATA ZADUŽBINA KNEZA LAZARA Ovde počiva ubica vožda Karađorđa

M. M.

14:00

Turizam 0

Pojedine legende kažu da su se vojnici u ovom manastiru pričestili pre odlaska na Kosovo.

MALO POZNATA ZADUŽBINA KNEZA LAZARA Ovde počiva ubica vožda Karađorđa
printscreen youtube

 

Poznatiji kao crkva u Kusatku po selu kusadak, manastir Pinosava se nalazi nedaleko od Smederevske Palanke. Podignut je u 14. veku na mestu gde je nekada bila crkva brvnara. Pojedine legende kažu da su se vojnici u ovom manastiru pričestili pre odlaska na Kosovo.

Manastir je pretrpeo znatna oštećenja u doba turske okupacije, a obnovljen je u periodu od 1841. do 1847. godine. Spada među retke sakralne građevine zidane od kamena tokom 19. veka u ovom delu Srbije.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Pinosava je mesto u kome počivaju mnoge ličnosti iz Prvog srpskog ustanka. Tu je grob Miloja Popovića Đaka, koji je podigao bunu protiv kneza Miloša, poznatiju kao Đakova buna, ali i Đuše Vulićevića i njegovog brata Vujice, kome je 1817. poveren zadatak da ubije Karađorđa Petrovića.

Pored mnogih relikvija i knjiga koje se nalaze u ovom manastiru se nalazi i zlatni putir koji su za oprost grehova Vujice Vulićevića poklonili njegovi sinovi 1844. godine.

Lepotesrbije.alo.rs je i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Музички састав Одигитрија (@muzickisastavodigitrija)

Najbolja mesta za kampovanje u Srbiji: Vodič za ljubitelje prirode

Najbolja mesta za kampovanje u Srbiji: Vodič za ljubitelje prirode

Turizam

15:00

17 april, 2024

Ako tražite savršeno mesto za odmor od gradske gužve i povratak prirodi, Srbija nudi izuzetna mesta za kampovanje koja će zadovoljiti svakog avanturistu. Od planinskih predela do obala reka, evo pregleda nekoliko lokacija koje vam preporučujemo za kampovanje u ovoj prelepoj zemlji.

Komentari(0)

Loading