PLANINSKA LEPOTICA POSTAJE SRPSKA ANTALIJA U Zlatar ulažu pravo bogatsvo kako bi stvorili raj na zemlji

Jelena Vamović

15:08

Turizam 0

Usled pandemije korona virusa srpske planine postaju sve zanimljivije srpskim turistima, a Zlatar i jezero Uvac su ovog leta mnogima zamenili more.

PLANINSKA LEPOTICA POSTAJE SRPSKA ANTALIJA U Zlatar ulažu pravo bogatsvo kako bi stvorili raj na zemlji
shutterstock

 

Upravo zbog sve veće zainteresovanosti posetilaca za ovaj deo Srbije, slede velika ulaganja u turističku infrastrukturu ovog kraja. Do je prepoznala Vlada RS i uz pomoći lokalne samouprave, na Zlataru se konstantno grade novi turistički sadržaji. Ove godine planirana je realizacija dva nova velika projekta, koje finansiraju ministarstvo turizma i ministarstvo zaštite žovotne sredine.

rina.rs

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

„Prvi projekat odnosi se na izgradnju prve zone Zlatara u vrednosti od 12 miliona dinara, koji podrazumeva izgradnju pešačke staze, pratećeg mobilijara i gradnju 19 drvenih tipskih objekata u kojima će posetioci moći da kupe suvenire, ručne radove i degustiraju proizvode ovog kraja. Drugi projekat se odnosi na izgradnju Eko parka što će činiti jednu zajedničku celinu gde će gosti moći da uživaju u novim sadržajima”, , kazao je za RINU, direktor TO Zlatar Branko Pucarević.

On je istakao da je upravo podrška države kroz brojne projekte izgradnje turističke infrastrukture bila odlučujuća kako bi se Zlatar vratio na turističku mapu Srbije. U proteklih desetak godina na ovoj planinskoj lepotici izgrađena je balon hala, nove pešačke staze, vidikovci, zip lajn, avantura park a u završnoj fazi je i izgradnja stadiona za visinske pripreme na 1200metara nadmorske visine, što ga čini jedinstvenim u regionu.

rina.rs

 

Do prve turističke zone na Zlataru urađen je nov put u vrednosti od milion evra čiju gradnju je u potpunosti finansirala republika Srbija, a u drugoj turističkoj zoni počela je izgradnja kanalizacione mreže vrednosti 52 miliona dinara, takođe najvećim delom finansirana republičkim sredstvima.

„Ako poredimo statistiku od prethodnih deset godina kada je registrovano manje od 1500 noćenja, sa 2019. i 2020. godinom kada je ostvareno preko 120 000, onda je jasno koliko se uložilo i da je Zlatar od jedne potvuno zaboravljene i devastirane postao jedna od najtraženijih destinacija kada je u potanju domaći turizam”, naglasio je direktor TO Zlatar.

To se odrazilo i na zinteresovanost investitora za gradnju ugostiteljskih i hotelskih kapaciteta. Na ovoj planini trenutno je registrovano oko 2400 ležajeva, što je ogroman porast, s obzirom da je pre 10 godina na raspolaganju bilo oko 400, a u toku je gradnja brojnih apartmana i još jednog hotela.

rina.rs

 

(izvor: RINA.rs)

Resavska pećina

RESAVSKA PEĆINA Lepotica okićena nakitom starim 45 MILIONA GODINA! Idealna za posetu u toku predstojećih praznika

Turizam

17:00

18 april, 2024

Resavska pećina je zaštićeni spomenik prirode i svrstava se u zaštićeno područje prve kategorije (prirodna dobra nacionalnog značaja). Resavska (Divljakovačka) pećina je pećina u centralnoj Srbiji na 20 km od Despotovca, u krečnjačkom brdu Babina glava, na obodu kraškog polja Divljakovac, kod sela Jelovac. Spada među najveće i najlepše pećine u Srbiji. Duga je 4,5 km.

Najbolja mesta za kampovanje u Srbiji: Vodič za ljubitelje prirode

Najbolja mesta za kampovanje u Srbiji: Vodič za ljubitelje prirode

Turizam

15:00

17 april, 2024

Ako tražite savršeno mesto za odmor od gradske gužve i povratak prirodi, Srbija nudi izuzetna mesta za kampovanje koja će zadovoljiti svakog avanturistu. Od planinskih predela do obala reka, evo pregleda nekoliko lokacija koje vam preporučujemo za kampovanje u ovoj prelepoj zemlji.

Komentari(0)

Loading