ASTRONOMSKA OPSERVATORIJA Kako je jedan deo Beograda dobio ime

M. M.

17:41

Turizam 0

Često su ga zvali i Baba Ružin kraj.

ASTRONOMSKA OPSERVATORIJA Kako je jedan deo Beograda dobio ime
shutterstock

Zvezdarsko brdo je do tridesetih godina prošlog veka bilo poznato kao Veliki Vračar. Brdo je bilo pošumljeno četinarskim i listopadnim drvećem, zbog čega je bilo jedno od omiljenih izletišta Beograđana.

Na inicijativu Milana Nedeljkovića, profesora Univerziteta u Beogradu, na vrhu brda je 1932. podignuta astronomska opservatorija. Profesor je ubrzo postao i direktor opservatorije, koja je od prvog dana bila toliko fascinantna Beograđanima da su kraj u kojem se nalazila počeli da nazivaju Zvezdara, po zvezdarnici. Kompleks opservatorije je 2001. proglašen za spomenik kulture.

Kada su 1952. godine u čitavom Beogradu ukinuti reoni, područje današnje opštine podeljeno je na Stari Đeram i na Zvezdaru. Desetak godina kasnije ti delovi grada su spojeni, a Zvezdari su pripojena naselja Mirijevo i Veliki i Mali Mokri Lug.

Zvezdara danas

Opština Zvezdara prostire se na površini od 3.165 hektara, što je svega jedan odsto teritorije celog Beograda. Prema popisu iz 2011, na Zvezdari živi 151.808 ljudi. Slava opštine je Sretenje Gospodnje, koje se obeležava 15. februara, a kao dan opštine obeležava se 16. oktobar, dan kada je Zvezdara oslobođena u Drugom svetskom ratu. Opština ima i svoj grb, koji je usvojen 1993. godine na predlog Srpskog heraldičkog društva.

BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA

Osim po Zvezdarskoj šumi i opservatorijumu, Zvezdara je čuvena i po najdužoj ulici u gradu, ali i u celoj Srbiji. Trasom kojom se sada prostire Bulevar kralja Aleksandra, koji se nekad nazivao Bulevar revolucije, išla je rimska Via Militaris – Vojna ulica. Kasnije je taj put nazvan Carigradski drum. Bio je najvažnija saobraćajnica Balkanskog poluostrva, koja je spajala tadašnji Singidunum (Beograd) sa Carigradom (Istanbulom). Carigradski drum je tokom 19. veka pretvoren u ulicu, koja se prvo zvala Sokače kod Zlatnog topa, zatim Markova ulica, Fišeklija, da bi tek pred kraj 19. veka bulevar je dobio naziv po kralju Aleksandru Prvom Obrenoviću, čije ime i danas nosi.

Bulbulder – naselje slavuja

Bulbulder je naselje na zapadnom delu Zvezdare, čije ime potiče od reči turskog porekla „bulbul“, što znači slavuj, i „dere“, što označava dolinu. Ova kovanica u prevodu označava dolinu slavuja. Veruje se da je u dolini nekadašnjeg potoka (Slavujev potok) bilo puno slavuja. Interesantno je da su i susedna naselja dobila ime po toj ptici selici – Slavujev venac i Slavujev potok.

(IZVOR: alo.rs)

Vodena pećina-reka Pranjica

DRAGULJ U SRCU SRBIJE Vodena pećina koju MORATE videti, speleolozi su istražili samo njenih prvih 200 metara, za ostatak se čekaju ronioci (FOTO)

Turizam

20:00

29 april, 2024

Arilje - Iako nije poznata kao Tara i Uvac, reka Panjica koja protiče kroz sela u blizini Arilja pravi je turistički biser koji je od strane posetilaca prepoznat tek pre nekoliko godina, kada su se usled pandemije mnogi upustili u istraživanje predela u Srbiji. Doboko usečen kanjon jedan je od najlepših u ovom kraju i predstavlja pravo blago očuvane, netaknute prirode. Kroz tok Panjice vodi vas staza dugačka oko 1.000 metara, a sve one koji se odluče da je prepešače na samom kraju očekuje nagrada, jer se tu nalazi jedinstvena Vodena pećina.

Komentari(0)

Loading