ČUDOTVORNA IKONA Bogorodica u Bačkoj koja leči i utešuje

M. M.

13:58

Turizam 0

Manastir Bođani smešten je između istoimenog sela i Vajske, u opštini Bač.

ČUDOTVORNA IKONA Bogorodica u Bačkoj koja leči i utešuje
Printscreen youtube

 

Legenda o osnivanju manastira Bođani, jedan od tri manastira Bačke, kaže da je krajem 15. veka jedan trgovac iz Dalmacije, po imenu Bogdan, naglo oslepeo, a na svom putovanju  zastao da se odmori u Bačkoj, blizu Dunava. Umio se na obližnjoj česmi, moleći se Bogorodici da progleda, sa zavetom da će, ako se isceli izvorskom vodom, na tom mestu izgraditi crkvu.

Nakon izgradnje manastira 1478. godine bio je nekoliko puta razaran i čak plavljen, a današnju manastirsku crkvu podigao je 1722. Mihailo Temišvarlija iz Segedina, o čijem je trošku, u vreme patrijarha Arsenija Četvrtog Jovanovića Šakabente, 1737. završen i manastirski živopis, koji je uradio znameniti slikar, zograf, bakrorezac i kaligraf Hristifor Žefarović.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ivana Zagorcic (@mickitis)

 

Pored brojnih ikona i fresaka koje krase ovaj manastir najznačajnija je ikona Presvete Bogorodice. Nekoliko čuda su se desila ispred ove ikone. Navodi se da je posle molitve ispred ikone, jedan čovek, posle 24 dana, izašao iz kome. Bogorodica je pomogla mnogim parovima da dobiju decu. Čoveku iz Austrije, koji je bio ćelav, uslišila je molbu da mu ponovo izraste kosa.

U manastir Bođane često je dolazio čuveni starac Tadej, monah vitovnički, koga su jednom zamolili da pročita molitvu za čoveka na štakama. Posle molitve, svedoče u manastiru, čovek je ostavio štake i sam, bez ičije pomoći, izašao iz crkve.

Smatra se da je ikonu Bogorodice Bođanske naslikao izvesni jeromonah Vasilije i da je ona stigla u Bođane iz Rusije u 16. ili 17. veku, a doneta je odluka da se ikona Presvete Bogorodice Bođanske uvrsti u 6 kanonizovanih čudotvornih ikona.

 

Komentari(0)

Loading