BANJA NA KRAJNEM ISTOKU SRBIJE Ovde su se lečili Obrenovići i Karađorđevići

M. M.

19:00

Turizam 0

Brestovačka banja se nalazi na oko 10 kilometara od Borskog jezera.

BANJA NA KRAJNEM ISTOKU SRBIJE Ovde su se lečili Obrenovići i Karađorđevići
Printscreen wikipedia

 

Na samom istoku Srbije, ušuškana u zeleno okruženje šume, nalazi se manje poznata Brestovačka Banja. Banja se nalazi na 385 metara nadmorske visine, a šuma u njenoj okolini pokriva preko 90 hektara čineći njena pluća i pružajući zaštitu njenim lekovitim izvorima.

Sa izvora ove Banje izviru blago sumporovite i oligomineralne vode, temperature od 20 do 41°C, koje se od davnina koristi u lečenju: degenerativnih bolesti kičmenog stuba i perifernih zglobova, zapaljenskih i reumatskih bolesti, oboljenja centralnog i perifernog nervnog sistema, zapaljenskih oboljenja kože i sluznica, hroničnih ženskih bolesti, opštih bolesti i iscrpljenosti organizma.

Banja je postala deo Srbije za vreme Miloša Obrenovića, a ubrzo je postala njegova omiljena destinacije na kojoj se lečio od reume od koje je bolovao. Svedok njegovog boravka u Brestovačkoj Banji je njegov konak koji se nalazi pod zaštitom države, a pored Miloša Obrenovića u Brestovačkoj Banji su se lečili i Aleksandar i Petar Karađorđević.

 

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Biljana R Radojkovic (@biljana.radojkovic2)

 

arilje

FANTASTIČAN PRIZOR Stotine planinara krenulo u akciju od Dobrača do Brekova, u prirodnim lepotama Srbije uživaju i stari i mladi!

Turizam

16:00

21 maj, 2024

Arilje - Da Srbija i te kako može biti pravi raj za planinare, a da su zanimljive rute skrivene u svakom delu naše zemlje na najbolji način pokazala je velika planinarska akcija održana na ruti između dva ariljska sela Dobrače i Brekovo. Predsednik Planinarskog saveza Srbije Iso Planić rekao je da iako ova akcija nije u planu Planinarskog saveza Srbije, kao da jeste, jer su se okupili predstvanici brojnih društava i iz Srbije i iz okoline.

Zlatar

BIČE PREDIVNO Ova srpska planina će dobiti čak pet botaničkih bašta, posetioci će uživati u novim sadržajima!

Turizam

20:00

20 maj, 2024

Nova Varoš – Ove sedmice na planini Zlatar započete su aktivnosti na uspostavljanju pet botaničkih bašta lekovitog bilja u okviru projekta „Zajedničke akcije za razvoj ruralnog turizma”. U saradnji sa poznatim narodnim travarom Momčilom Antonijevićem određene su lokacije najpodesnije za uspostavljanje mini botaničkih bašta, a cilj ovog projekta jeste da se posetiocima ove planine približi svet lekovitog bilja koji na njoj raste.

Komentari(0)

Loading