TIRKIZNA OAZA U VOJVODINI Jezero se svake godine puni vodom te se dubina konstantno povećava

Jelena Vamović

14:00

Turizam 0

Tokom letnje sezone jezera na Fruškoj gori dočekuju kupače i ribolovce, ali i ljubitelje prirode koji kampuju, roštiljaju i uživaju u blagodatima prirode, Bešenovo jezero je svakako jedno od njih.

TIRKIZNA OAZA U VOJVODINI Jezero se svake godine puni vodom te se dubina konstantno povećava
shutterstock

 

Jedno od najlepših i najčistijih kupališta u Srbiji, a na celom Fruškogorju svakako najlepše jezero, koje je smešteno u blizini sela Bešenovo, dvadesetak kilometara od Sremske Mitrovice i Rume. Bešenovačko jezero udaljeno je oko 30 kilometara od Novog Sada i oko 80 kilomatara od Beograda.

Ovo jezero koje je poznato pod nezvaničnim imenom Beli kamen ili prosto Bešenovačko jezero, svoj nastanak duguje beočinskoj cementari.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

shutterstock

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Jezero je nastalo na mestu nekadašnjeg rudnika gde je rađen iskop laporca. Vodonosna žila prilikom iskopavanja površinskih kopova je presečena, pa su tako delovi kopa počeli da se pune vodom.  Bistra voda u kombinaciji sa svetlim dnom prozvela jezero sa tirkiznom bojom kojom mogu da se pohvale najlepše plaže i mora sveta.

Ovo jezero ima dubinu preko 50 metara. Još jedna zanimljivost je da se jezero svake godine puni vodom, te se dubina konstantno povećava. Sa obzirom na to, kupanje u jezeru nije preporučeno i nije bezbedno ukoliko niste dobar plivač. Dno je nepredvidivo, pa ipak, parking ispred velike kapije na ulazu uvek je pun. Vikendom, gužve su još veće, pa se mnogi parkiraju i par kilometara dalje, kako bi iskoristili priliku da prošetaju kroz šumu i zelenilo.

shutterstock

 

 

Bešenovačko jezero na mapi:

Komentari(0)

Loading