SIMPATIČNO SREDNJOBANATSKO SELO Ime ovog mesta se dovodi u vezu sa Atilom Hunskim

M. M.

21:00

Turizam 0

Brojne zanimljive građevine Ečke pokazuju prisutnost mnogih naroda.

SIMPATIČNO SREDNJOBANATSKO SELO Ime ovog mesta se dovodi u vezu sa Atilom Hunskim
Printscreen youtube

 

Zrenjaninsko naselje Ečka je kroz istoriju bilo mesto gde su se preplitali narodi, kulture i vere. Bogato nasleđe ovog malog srednjobanatskog mesta svedoči mnogim istorijskim zbivanjima ovog kraja.

Povoljna lokacija Ečke kao i njeno čitavo okružeje bilo je pogodno za osnivanje stalnih naseobina još od antičkih vremena. Dokazano je da su na teritoriji Ečke i njene okoline još pre nove ere živela ilirska, sarmatska, dačanska i druga plemena.

Poreklo imena Ečka se vezuje za vođu Huna Atilu. Atila, u istoriji poznat i kao Bič Božji, je na mestu danažnje Ečke, u toku pohoda na Rimsko carstvo, postavio svoj kamp. Prema legendi tu je preminula njegova supruga, Ečka. Po drugoj legendi Ečka nije bila Atilina supruga, već njegova ćerka. Po njoj je Atila čitavom prostoru gde je nekad bio njegov kamp dao ime.

Brojne zanimljive građevine Ečke pokazuju prisutnost mnogih naroda, a najlepše su:

Dvorac Kaštel

Lazar Lukač, Jermen poreklom iz Erdelja, je 1781. godine na prostoru Ečke osnovao svoju grofoviju. Između 1816. i 1820. godine sin osnivača dinastije Lazar sagradio je velelepni dvorac u engleskom stilu na čijem je svečanom otvaranju devetogodišnji Franc List.

Nakon temeljnog renoviranja, dvorac „Kaštel“ je većim delom restauriran i pretvoren u hotel. Raspolaže sa 38 soba i 7 apartmana, kao i velikim parkom koji okružuje celo zdanje, a nekadašnja balska dvorana preuređena je u restoran.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Kaštel Ečka Lovački dvorac (@kastelecka)

Rumunska crkva posvećena Svetom Duhu

Podignuta 1855. godine rumunska crkva u Ečki ubraja se u zaštićeno nepokretno kulturno dobro i spomenike od izuzetnog kulturnog značaja. Enterijer je opremljen ikonostasom i Bogorodičinim tronom dopremljenim iz crkve u Crepaji.

printscreen youtube

Jednostavno dekorisani, po svoj prilici predstavljaju kasni rad novosadske duborezbarske radionice braće Marković. Sudeći po stilskim analogijama, ukrašene su u drugoj polovini 18. veka, ikonama Dimitrija Popovića. Ikonostas je u celini preslikao Menegelo Rodić 1939. godine poštujući autentična kompoziciona rešenja.

 

Srpska pravoslavna crkva Svetog Nikole

Prema nekim izvorima srpska crkva je podignuta 1711. godine, a prvi njen pomen je iz 1744. kada je nastao nje ikonostas.Zidana je po uzoru na brvare, sa krovom od šindre na dve vode , zidovi od čerpoća, spolja i iznutra oblepljeni blatom.

U crkvi se nalaze i ikone sa ikonostasa koji datira iz 1744. godine. One su rad zografa Šerbana Popovića. Njegovim delom je obeležena epoha predbaroknog period stvaralaštva na teritoriji Banata, naseljenim Srbima i Rumunima. Crkva i ikonostas su stavljeni pod zaštitu Zakona 1948. godine.

 

Ečka na karti:

Komentari(0)

Loading