MOKROGORSKI LEKOVITI IZVOR Voda je vrlo specifična po svojim karakteristikama i jedna od retkih u svetu

M. M.

19:00

Turizam 0

Za ovaj izvor vezana je legenda, koja se nakon njegovog otrkića ponovo prepričava, a vezana je još za rimski period.

MOKROGORSKI LEKOVITI IZVOR Voda je vrlo specifična po svojim karakteristikama i jedna od retkih u svetu
Printscreen youtube

 

Srbija je prebogata potocima, brzacima, izvorima lekovite vode. Pored skror svakog lekovtog izvora podignut je manastir (Bogovađa, Veluće, Stjenik i mnogi drugi).

Na prelepoj Mokroj Gori 1994. godine slučajno je otkriven izvor nakon izlivanja reke Kamišine. Otkrićem ovog izvora ubrzo je otpočelo uređenje prostora. Očišćen je bunar, stavljena pumpa, potpuno zaštićen, a 2000-te godine je počela izgradnja crkve Svetog Jovana Krstitelja. Crkva je izgrađena, ukrašena, a prostor oko hrama je uređen i podignut most preko Kamešine.

Sama voda je vrlo specifična po svojim karakteristikama i jedna od retkih takvih voda u svetu. Ima PH vrednost od čak 11,75, a po alkalitetu je prva u Srbiji. Ove vode se mogu koristiti kod: zapaljenja želudačne sluznice, gastritisa, povećane želudačne kiseline, kod čira na želucu i na dvanaestopalačnom crevu. Pomažu varenje, dobre su za ispiranje sluznice nosa, kod zapaljenja očnih kapaka-zato je narod i proglasio za „očnu vodu”.

 

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Lazić Nedja (@lazic_nedja)

Za ovaj izvor vezana je legenda, koja se nakon njegovog otrkića ponovo prepričava, a vezana je još za rimski period. Naime u rimsko doba na mestu današnjeg izvora nalazilo se lečilište za mnoga oboljenja, takozvana salija ili varoš. Zbog mnogo bolesnih i ubogih dobila je ime Kara-salija to jest crna varoš. Kada je jedan dubrovački trgovac prolazio tuda sa svojom ženom, koja mu nije rodila decu, zastali su naizvor da se okrepe. Nakon nekog perioda žena mu je rodila blizance. U znak zahvalnosti Dubrovčanin je podigao crkvu zahvalnicu, koja je kasnije srušena, a na njenim temeljima je podignuta današnja crkva.

Pored ovog izvora na prostoru Mokre Gore nalaze se i drugi poznatiji izvori, tačnije još njih sedam, čineći zbir od osam lekovitih izvora.  Prema legendi postoji i deveti, ali će se prema Tarabićima desiti veliko zlo kada deveti izvor bude otkriven, pa niko ne želi da ga pronađe.

Kako doći crkve Svetog Jovana Krstitelja:

Komentari(0)

Loading