ZAOSTAVŠTINA DESPOTA STEFANA LAZAREVIĆA Nakon posete manastira u Moskvi monahinje su došle na izvanrednu ideju

M. M.

15:00

Turizam 0

Poslednjih nekoliko godina broj posetilaca ovog manastira je u rastu. Razlog za to je posebna delatnost kojom se bave monahinje.

ZAOSTAVŠTINA DESPOTA STEFANA LAZAREVIĆA Nakon posete manastira u Moskvi monahinje su došle na izvanrednu ideju
Printscreen youtube

 

Na nekoliko kilometara od Gruže u selu Čestin nalazi se manastir Kamenac. Manastir datira sa prelaza 14. u 15. vek, a njegovo osnivanje se vezuje za despota Stefana Lazarevića. Po jednom predanju sa brda iznad manastira prevožen je kamen za izgradnju Kalenića. Radnici su da bi olakšali teret stalno u prolazu kod Čestina ostvljali po koji deo tovara. Videvši gomilu kamenja Stefan Lazarević je naredio da se i tu napravi jedne svetinja.

Prema drugoj priči kamen za izgradnju Kalenića je dovlačen iz majdana zvani Borački krš kod sela Borač. Jedan od radnika je u prolazu ostavljao po koj kamen da bi sebi sagradio zadužbinu. Po ovim legendama manastir je dobio ime- Kamenac.

Poslednjih nekoliko godina broj posetilaca ovog manastira je u rastu. Razlog za to je posebna delatnost kojom se bave monahinje. One su počele da se bave proizvodnjom lekovitih melema, čajeva i tinktura. Danas imaju preko 30 ovakvih proizvoda, a česte su i kombinacije jednog melema sa odgovarajućom tinkturom.

 

Printscreen youtube

 

Pravljenjem lekovitih preparata monahinje su počele da se bave nakon posete manastiru u Moskvi gde se nalaze mošti Svete Matron. U njemu su tražile blagoslov moleći se na moštima velike čudotvorke. Na poklon su dobile po buket hrizantema na poklon, a i nešto lekovitog bilja, što im je dala ideju za pravljenje lekovitih preparata.

U manastirskoj prodavnici može se naći i kupinovo vino, ali i rakije na bazi šljive. Poseban deo proizvodnje odvojen je i za domaće sapune i šampone, a zbog sve većeg interosvanja uvećao se i broj lekovitih proizvoda koji se isključivo pripremaju na biljnoj bazi bez veštačkih supstnaci.

 

Printscreen youtube

Komentari(0)

Loading