ZELENA VRATA KOPAONIKA Ovu Banju je često posećivao Josif Pančić

M. M.

14:30

Turizam 0

Na nadmorskoj visini od 550 metara i na samom ulazu u nacionalni park Kopaonik, poznata je i kao "Zelena vrata Kopaonika".

ZELENA VRATA KOPAONIKA Ovu Banju je često posećivao Josif Pančić
Printscreen youtube

 

Jošanička Banja nalazi se u dolini reke Jošanice i njene pritoke Samokovke. Na nadmorskoj visini od 550 metara i na samom ulazu u nacionalni park Kopaonik, poznata je i kao „Zelena vrata Kopaonika“.

Jošanička Banja i njena okolina su bogate zelenilom i šumama u kojima dominira „Banjski borjak“ (crni bor na površini od oko 29 ha) koji predstavlja deo posebne prirodne vrednosti, naročito za zdravstvene i rekreativne potrebe. Banjski kompleks je površine 1,2 ha sa funkcijom pasivne rekreacije.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Sa termalnim izvorima ovog kraja bili su upoznati i Rimljani i Turci, a jedno tursko kupatilo (hamam) datira iz 18. veka. Prvo ispitivanje vode, koja dostiže temperaturu od neverovatnih 77 °C, rađeno je 1834. godine  u Bečkom medicinskom univerzitetu. Ispitivanja su izjednačila vodu Jošaničke Banje sa vodama iz Brestovačke i Ribarske Banje.

Početkom tridesetih godina 19. veka u Jošaničkoj Banji se lečio knez Miloš sa svojom porodicom, a često ju je posećivao Josif Pančić prilikom svojih mnogobrojnih poseta Kopaoniku. Za vodu u banji Pančić je rekao da je „najtoplija u Jevropi i nema sebi druge do one u Brusi i Maloj Aziji i još se po medičkoj rednji može meriti s vodom u Gostronu, samo što je ova mnogo toplija“.

Prisutna su 5 izvora, od kojih je najveći tzv. „Glavni izvor“ iz koga ističe 7 litara vode u sekundi, a temperatura dostiže 77 °C.  Voda se može unositi u organizam direktno tako što ćete je piti ili indirektno tokom hidro- kinezi terapija, a pogoduje kod lečenja neuroloških oboljenja, reumatizma, kardiovaskularnih bolesti, kod nekih plućnih bolesti (inhalacijom), kao i kožnih oboljenja (ekcem, psorijaza, dermatitis).

U kupatilu, napravljenom 1935. godine,  nalazi se manji bazen, 8 hidromasažnih kada i 1 velika đakuzi kada, kao i Ambulanta fizikalne medicine gde sprovode sve terapije uz korišćenje lekovite vode.

Jošanička Banja na karti:

 

Komentari(0)

Loading