BISER ŠUMADIJE DOBIJA SAVREMENE PUTOKAZE Najmodernije table sa "QR kodom" od danas na ovoj srpskoj planini vode do svih znamenitosti (FOTO)

Jelena Vamović

13:00

Turizam 0

Turistička organizacija opštine Gornji Milanovac danas je na Rudniku organizovala postavljanje tabli koje upućuju na sve najistaknutije tačke i znamenitosti ove planine.

BISER ŠUMADIJE DOBIJA SAVREMENE PUTOKAZE Najmodernije table sa "QR kodom" od danas na ovoj srpskoj planini vode do svih znamenitosti (FOTO)
rina.rs

 

Da se popularni „krov Šumadije“ ubrzano razvija i da se nastoje iskoristiti na pravi način njegovi potencijali govori i činjenica da su nedavno obeležene i markirane sve pešačke i planinarske ture, tzv. staze zdravlja do vrhova Rudnika, a takođe je Arheološki institut iz Beograda na više lokacija postavio table do arheološkog lokaliteta Prljuša, koje je 2017. proglašeno za teritoriju od istorijskog i kulturnog značaja i nalazi se pod zaštitom države.

„Table koje danas postavlja Turistička organizacija Milanovca najmodernije su, imaju QR kod i biće dvojezičke, na srpskom i engleskom jeziku. Biće ih postavljeno oko 30 i obuhvatiće sve ono najatraktivnije na Rudniku – vrhove, Dečje odmaralište Rudnik, vulkanski vrh Ostrovicu, Prljušu, Crkvu Svetog Đorđa itd.“, rekao je RINI Srđan Milićević iz TO GM.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

On je dodao da se trude da u potpunosti odgovore izazovima u susret dovršetku projekta „Vizitorski centar“ čiji se kraj radova i otvaranje očekuju do kraja naredne godine.

 

„To će u potpunosti izmeniti fizionomiju Rudnika“, napomenuo je on.

Vizitorski centar dolazi na poziciju tzv. Jabučara, da bude „pri ruci“ svima koji se šetaju varošicom, žive u njenom donjem delu, kao i ljudima koji su smešteni u gornjem, planinskom delu Rudnika, u privatnom smeštaju i po vikendicama, a prema najavama, u nekom budućem periodu, i skijašima, jer se priprema revitalizovanje stare rudničke skijaške staze.

Takođe, na tom mestu planirani su ubuduće i otvoreni bazeni sa svim raspoloživim sadržajima.

Planina Rudnik na mapi:

 

(Izvor: Rina.rs)

Resavska pećina

RESAVSKA PEĆINA Lepotica okićena nakitom starim 45 MILIONA GODINA! Idealna za posetu u toku predstojećih praznika

Turizam

17:00

18 april, 2024

Resavska pećina je zaštićeni spomenik prirode i svrstava se u zaštićeno područje prve kategorije (prirodna dobra nacionalnog značaja). Resavska (Divljakovačka) pećina je pećina u centralnoj Srbiji na 20 km od Despotovca, u krečnjačkom brdu Babina glava, na obodu kraškog polja Divljakovac, kod sela Jelovac. Spada među najveće i najlepše pećine u Srbiji. Duga je 4,5 km.

Najbolja mesta za kampovanje u Srbiji: Vodič za ljubitelje prirode

Najbolja mesta za kampovanje u Srbiji: Vodič za ljubitelje prirode

Turizam

15:00

17 april, 2024

Ako tražite savršeno mesto za odmor od gradske gužve i povratak prirodi, Srbija nudi izuzetna mesta za kampovanje koja će zadovoljiti svakog avanturistu. Od planinskih predela do obala reka, evo pregleda nekoliko lokacija koje vam preporučujemo za kampovanje u ovoj prelepoj zemlji.

Komentari(0)

Loading