U SRBIJI NIČE NOVO SKIJALIŠTE Pre 30 godina su se na tom mestu okupljali Čačani, idealno za letnji i zimski odmor

Jelena Vamović

10:30

Turizam 0

Planina Jelica predstavlja prirodnu granicu između Dragačeva i čačanske kotline i prepoznata je kao izuzetno atraktivan turistički potencijal.

U SRBIJI NIČE NOVO SKIJALIŠTE Pre 30 godina su se na tom mestu okupljali Čačani, idealno za letnji i zimski odmor

Planina Jelica osim po svojim lepotama i velikom kulturno-istorijskom nasleđu nekada je bila i poznato skijalište, a u selu Riđage na ski stazi okupljali su se stanovnici Čačka, Požege i Dragačeveva. Inicijativu za ponovnu izgradnju skijališta pokrenuo je Savet MZ, koja je podržana i od rukovodstva Grada Čačka.

– Čačak je zaslužio da ima svoje skijalište, mesto gde bi mališani mogli da nauče da skijaju, a rekreativci da uživaju. Planirano je da se u prvoj polovini sledeće godine pribavi zemljište, završi planski akt, a onda i da se obezbedi novac za ovu investiciju. Nadam se da će do kraja sledeće godine izgraditi skijalište – najavio je gradonačelnik Čačka Milun Todorović.

Planina Jelica predstavlja prirodnu granicu između Dragačeva i čačanske kotline i prepoznata je kao izuzetno atraktivan turistički potencijal. Ski staza biće dugačka oko 370 metara i nalazi se na tromeđi tri živopisna sela – Riđaga, Pridvorice i Rtara.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

rina.rs

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

– Iz Hidrometerološkog zavoda dobili smo izveštaj u kom je zapisana visina snežnog pokrivača u prethodnih 10 godina. Na toj padini sneg se duže zadržava nego u ostalim delovima, tako da je naša inicijativa potpuno opravdana i ovo mesto može biti od izuzetnog turističkog ali i edukativnog značaja za grad Čačak – rekli su u Svaetu MZ Riđage.

Buduće skijalište od lokalnog puta biće udaljeno osam kilometara, a planirano je da budu izgrađeni i propratni sadržaji koji će dodatno privući posetioce upravo na ovu lokaciju.

– Prvo je neophodno izvršiti eksproprijaciju zemljišta i sprovesti postupak javne nabavke za izradu Plana detaljne regulacije. Skijalište u Riđagama će biti pod ingerencijama SC “Mladost”, a nakon ski staze biće oformljeno i sankalište za najmlađe. Čačak nema ski stazu, zato će realizacija ovog projekta biti od velikog značaja za sve sugrađane – istakao je Milan Bojović pomoćnik gradonačelnika Čačka.

Ono što obećava veliku posećenost u zimskim, ali i letnjim mesecima jeste i blizina Ovčarsko – kablarskog masiva, koji se nalazi na mapi brojnih planinara iz zemlje, ali i Evrope.

 

(Izvor: RINA.rs)

Komentari(0)

Loading