SKRIVENI RAJ U ZAGRLJAJU ŠUME Savršeno mesto za odmor i beg od stvarnosti, tokom cele godine pogodno je za ribolov

Jelena Vamović

13:00

Turizam 0

Ukoliko ste ljubitelj kupanja, avanture, pecanja, jedrenja ili veslanja Bovansko jezero je pravo mesto za vas.

SKRIVENI RAJ U ZAGRLJAJU ŠUME Savršeno mesto za odmor i beg od stvarnosti, tokom cele godine pogodno je za ribolov
shutterstock

 

Između Sokobanje i Aleksinca blizu mesta Bovan, nalazi se Bovansko jezero koje predstavlja desnu pritoku Južne Morave i prostire se na dužini od 60 metara, a sama površina jezera iznosi 625 kvadratnih kilometara.

Jezero je veštačka akumulacija nastalo gradnjom brane 1978. godine, u sistemu regulacije sliva Morave i hidrocentrale „Đerdap“ sa zadatkom da zadrži nanose brdskih i planinskih reka, a istovremeno da akumulira velike količine vode.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Tokom cele godine pogodno je za ribolov. Bogato je raznim vrstama ribe: som, smuđ, tostolobik, šaran, mrena , a može se upecati i po koja štuka. Zbog vodosnabdevanja Aleksinca, zabranjena je vožnja čamaca sa benziskim motorima.

 

Bovansko jezero predstavlja već godinama, najposećeniju ribolovnu destinaciju u ovom delu republike. Privlači ribolovce iz Niša, Kruševca, Leskovca, Prokuplja, Aleksinca, Soko Banje.

Ima više uređenih plaža za kupače, a voda je vrlo prijatna za kupanje. Pogodno je za veslanje, za jedrenje vožnje pedalina, a odgovarajuću opremu za uživanje na vodi je moguće iznajmiti. U aprilu i septembru održava se jedriličarska regata „Bovan“.

Takođe, ima mesta za kampovanje, ali problem je neuređeni kamp prostor, nema vode, struje, vecea. Oko jezera su izgradjene vikendice a na nekim urbanim mestima i kuće. Na jezeru postoje i mnogobrojni objekti sa posluženjem hladnog pića da bi se upotpunio kompletan doživljaj u vrelim letnjim danima.

Bovansko jezero na mapi:

 

Komentari(0)

Loading