SVETINJA STARIJA OD HILANDARA Ovaj manastir je podigao vizantijski car

M. M.

18:00

Turizam 0

Manastir Prohor Pčinjski se nalazi na samoj granici sa Makedonijom.

SVETINJA STARIJA OD HILANDARA Ovaj manastir je podigao vizantijski car
Printscreen

 

Srpski pravoslavni pustinjak i svetitelj Prohor Pčinjski je rođen u prvoj polovini 11 veka. Po Žitiju, Prohor je rano izučio knjižne mudrosti i u svemu bio bolji od svojih vršnjaka. U duhovnom ushićenju on odlazi u pešteru Nagoričinsku (istočno od Kumanova), blizu današnjeg manastira Staro Nagoričino, gde sreće lovca Diogena. Prohor mu proreče da će postati car i reče mu: seti se i mene kad postaneš car. To se i obistinilo – Diogen je postao vizantijski vladar Roman IV Diogen (1067-1071).

Prohor je poslednje godine svog života proveo na planini Kozjak, gde se i upokojio. Nakon nekog vremena prepodobni Prohor se javi Diogenu u snu, opomenuvši ga da se nije setio starca, kao što mu je ovaj rekao pre mnogo godina.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Манастир Свети Прохор Пчињски (@manastir_sveti_prohor)

Cara obuze strah i sa patrijarhom i pratnjom pođe u Žegligovski kraj u Nagoričino da traži starca Prohora. Pošto ga tu ne nađe, pređe u planinu Kozjak. Posle mnogo dana traženja pronađoše pećinu i u njoj mošti prepodobnog Prohora. Na tom mestu car podiže crkvu u slavu Svetoga apostola Luke, a desno od reke Pčinje sagradi hram posvećen prepodobnom Prohoru.

Nakon što je župan Stefan Nemanja ratovima sa Vizantijom između 1180–1190. godine osvojio oblast Vranja otvorila se potreba za organizacijom crkve koju je sproveo Sv. Sava 1220. godine. Manastir je ostao u sastavu srpske države sve do njenog definitivnog pada.

Pocetkom XX veka, pod uticajem tutora Nedeljka Kovačevića i pored protivljenja mnogih uglednih Vranjanaca, učinjena je velika greška. Ruši se strari hram kome su neznatno napukli zidovi i gradi se novi. Tako je uništen najveći deo srednjovekovne crke sa vrednim živopisom.

Manastir Prohor Pčinjski se nalazi na samoj granici sa Makedonijom.

 

 

Srpski Holivud

BRAVO SRBINE Srpski Holivud zasijao novim sjajem a dobio i šajkaču (FOTO)

Turizam

17:00

21 jun, 2024

Gornji Milanovac – Na planini Rudnik u selu Mutanj, jedna prelepa livada postala je prava turistička atrakcija i to zahvaljujući entuzijazmu samo jednog čoveka. Ivan Jakovljević poznatiji kao Ivo Car napravio je Srpski Holivud i to tako što je podigao kredit i postavio čuvena slova koja se mogu videti i na brdu iznad Los Anđelesa. Ipak, nakon 17 godina došlo je vreme za malu popravku dobro poznatih slova.

safari

Neverovatan safari na srpski način, kroz prelepe predele Tare vozi vojni kamion: Nova turistička atrakcija oduševljava, voze se deca od tri ali i penzioneri od 83 godine (FOTO)

Turizam

12:00

19 jun, 2024

Planina koju je za svoj dom birao i bog Tar, jedna je od tri najposećenije u Srbiji. Veličanstveni priodni predeli svake godine tokom letnje sezone privlače veliki broj turista, a od pre dve godine gosti nestvarne pejzaže Tare mogu da dožive iz do sad neviđene perspektive ali i iz neočekivanog vozila. Vojni kamioni marke TAM spremni su za safari, koji turistima pružaju nezaboravn doživljaj.

Komentari(0)

Loading