ZA SLADOKUSCE Evo šta vas očekuje na predstojećoj kobasicijadi u Baču!
Kobasicijada u Baču je tradicionalna gastronomska manifestacija koja okuplja ljubitelje domaćih suhomesnatih proizvoda. Ove godine, 16. marta, održava se 11. put u Gradskom parku u Baču. Na ovoj manifestaciji će se birati najukusniji kulen, kobasica, slanina i pečena kobasica.

Kobasicijada u Baču je tradicionalna gastronomska manifestacija koja okuplja ljubitelje domaćih suhomesnatih proizvoda. Ove godine, 16. marta, održava se 11. put u Gradskom parku u Baču. Na ovoj manifestaciji će se birati najukusniji kulen, kobasica, slanina i pečena kobasica. Učesnici će imati priliku da izlože i prodaju svoje suhomesnate proizvode. Posebno zanimljiv deo manifestacije je takmičenje u pravljenju domaće kobasice.
Prijavljivanje takmičarskih ekipa traje do petka, 15. marta, a kotizacija po ekipi iznosi 6.000 dinara.
Organizator obezbeđuje pet kilograma mesa po ekipi, creva, hleb, stolove, kecelje i rukavice, dok učesnici obezbeđuju začine i plinske boce na koje će peći. Za izlaganje suhomesnatih prerađevina kotizacija je 500 dinara po uzorku, a neophodna je potvrda o poreklu mesa kao i upis u registar objekata. Pobednike će birati tročlani žiri, a biće organizovan i zabavni program.
Ako volite domaće kobasice i slaninu, ovo je odlična prilika da uživate u ukusima i mirisima tradicionalnih srpskih specijaliteta!

LILANJE: Običaj iz Zapadne Srbije STARIJI OD HRIŠĆANSTVA koji danas možete videti ako posetite OVAJ GRAD
Za veliki broj praznika u Srbiji vezuju se živopisni narodni običaji koji su i pored protoka vremena uspeli da opstanu i sačuvaju se do današnjih dana. Jedan od najveselijih i svakako vizuelno najlepših je – lilanje. A ono je poslednjih godina doživelo i svoju pravu renesansu i to u Loznici kroz jedan od najveselijih i izuelno najspektakularnijih festivala Srbije – LilaLo koji će se ove godine održati od 11. do 16. jula u ovom gradu. Organizator je Turistička organizacija grada Loznice, a pod pokroviteljstvom grada Loznice.

Ko jednom proba hajdučki ćevap, zaboravi i na pljeskavice i na pečenje
Ovaj srpski specijalitet sprema se u Dragačevu, najbolji kuvari ukrstiće svoja mangala na sedmom Hajduk festu

Čačak dobija pola miliona za oživljavanje sela: „Miholjski susreti“ spajaju tradiciju i budućnost
Grad Čačak i Ministarstvo za brigu o selu potpisali su ugovor o dodeli bespovratnih sredstava za realizaciju manifestacije „Miholjski susreti sela“. U ime Grada Čačka, ugovor je potpisala pomoćnica gradonačelnika Marjana Petronijević.

Meso od kengura stiglo specijalno iz Australije: Celo selo miriše na gulaš, preko 30 ekipa ukršta varjače na Gulašijadi u Prijevoru kod Čačka
Više od 30 ekipa juče je ukrstilo svoje varjače u čačanskom selu Prijevor i odmerilo snage na tradicionalnoj Gulašijadi , koja se ove godine održava 11. put. Na takmičenju učestvovale su ekipe iz Srbije, ali i iz inostranstva.

Bez njega se ne može zamisliti nedeljni ručak, u čačanski kraj ga doneli kaluđeri: Guča je prestonica krompira u tom delu Srbije, i slavili su svoj dan
Bez njega ne može da se zamisli skoro nijedan nedeljni ručak i sprema se na mnogo načina. Krompir je jedna od najvažnijih i najomiljenijih osnovnih namirnica u Srbiji. Zbog svojih vrednosti, krompir je: treći najviše korišćeni usev na svetu, posle pirinča i pšenice, četvrta kultura u svetu po setvenim površinama, iza kukuruza, pirinča i pšenice; Peti proizvod u svetu po proizvedenim količinama, iza kukuruza, šećera, pirinča i pšenice.
Komentari(1)

😒😒👍 daleko sam 1600 km, ali mirise.