SUDAR NAJHRABRIJIH NA VIDOVDAN Tri države odmeravaju snage u izvlačenju trupaca, trkom konja pa čak i čiji ovan ima veće rogove (FOTO)

J. K.

10:01

Manifestacije 0

Vidovdanski sabor Gorava Krajčinovići, biće po 28. put tačka spajanja tri države Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine selu Krajčinovići u nedelju 26. juna, na manifestaciji koja kombinovanim programom, takmičenja u starim zanatima, seoskom višeboju, trkama konja i koridi, čuva stare običaje, nematerijalnu kulturnu baštinu ovog nekada jedinstvenog prostora.

SUDAR NAJHRABRIJIH NA VIDOVDAN Tri države odmeravaju snage u izvlačenju trupaca, trkom konja pa čak i čiji ovan ima veće rogove (FOTO)
rina.rs

 

Uz tradicionalna nadmetanja u očuvanju starih zanata – sečenja drveta dubećom testerom i kladarom, izvlačenja trupaca volovima, seoskom višeboju, trkom konja i koridom na ovogodišnjem 28.

Vidovdanskom saboru biće uvedene i neke nove discipline koje će uključiti školsku decu i omladinu iz seoskih škola u opštini Priboj, a prema rečima organizatora očekuju se i neki od najviših predstavnika države Srbije i okolnih opština kao podrška započetim procesima revitalizacije sela i očuvanja dobrosusedskih odnosa na ovom pograničnom području.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Uz već čuvene atrakcije Sabora – kladionicu ovna sa četiri roga i okretanje vola na ražnju, za ovu „post pandemijsku“ godinu organizatori su pripremili i vašarske izložbe i štandove, kao i najveću zabavno-muzičku atrakciju na ovim prostorima Goci bend.

Entuzijazmom i domaćinskim pristupom organizaciji manifestacije porodice Radović, insistiranju na sabornosti i atraktivnom i bogatom programu, Vidovdanski sabor Gorava Krajčinovići već duže od četvrt veka je najbrojniji i najveći narodni skup na tromeđi, koji se kako kažu meštani „ ne propušta“ i koji se čeka cele godine a koji je do sada posetilo više od 200 hiljada gostiju iz sve tri države ali i iz dijaspore i celog sveta.

Maglič tvrđava

MAGLIČ GRAD-URANAK Dođite 29. i 30. aprila da osetite mistiku ove srednjovekovne tvrđave iz serije "Beležnica"!

Manifestacije

17:00

12 mart, 2024

Maglič je srednjovekovni zamak smešten u ibarskoj klisuri, 20 km južno od Kraljeva u Srbiji. Ovaj utvrđeni grad stoji na vrhu brda, oko kojeg reka Ibar pravi oštru okuku, čime podnožje brda okružuje sa tri strane. Zaravnjeni plato na kom je utvrđenje podignuto uzdiže se nekih stotinak metara iznad dna klisure i jedinog karavanskog puta koji je povezivao Moravsku dolinu i Kosovo polje.

Komentari(0)

Loading