DOBAR PASULJ SE DALEKO ČUJE Koji su kriterijumi za ocenjivanje najboljeg pasulja

M. M.

10:22

Manifestacije 0

Opšti izgled, ukus, gustina, raskuvanost

DOBAR PASULJ SE DALEKO ČUJE Koji su kriterijumi za ocenjivanje najboljeg pasulja
printscreen youtube

 

Već više od 10 godina u Temerinu, na Salašu 137 u blizini Čeneja, održava se prava kulinarska olimpijada. Na Temerinskoj pasuljijadi ili BEAN festivalu okupljaju se ekipe koje se takmiče ko najbolje sprema jela od pasulja.

Postoje propozicije koje se moraju ispoštovati za prvo mesto na ovoj kulinarskoj manifestaciji:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

  • Pasulj se kuva isključivo u zemljanom loncu, kotliću ili oraniji.
  • Možda vas zanima:

  • Ocenjuje se isključivo čorbast pasulj.
  • Možda vas zanima:

  • Materijal za kuvanje je po ličnom izboru.
  • Možda vas zanima:

  • Pasulj se kuva na prirodnoj vatri – ogrev je obezbeđen.
  • Možda vas zanima:

  • Vreme za kuvanje pasulja je 3 (tri) časa
  • Možda vas zanima:

  • Takmiče se kuvar i pomoćnik kuvara.
  • Možda vas zanima:

  • Osnov za ocenjivanje:

    Možda vas zanima:

    Možda vas zanima:

  • opšti izgled
  • Možda vas zanima:

  • ukus
  • Možda vas zanima:

  • gustina
  • Možda vas zanima:

  • raskuvanost
  • Možda vas zanima:

    Možda vas zanima:

    Možda vas zanima:

    Možda vas zanima:

     

     

    View this post on Instagram

     

    A post shared by Salaš 137 (@salas137)

    Osim takmičenja u kuvanju pasulja posetioci se mogu zabaviti  maštovitim „Ravničarskim igrama“, koje uključuju bacanje kamena sa ramena, ali umesto kamena bacaju se bicikl i akumulator. Druge discipline su brzo jedenje pasulja, „vojvođanski kenguri“ i „panonski mornari“.

    Manifestaciju krasi i i „Salašarska pijaca“ sa tradicionalnim umetninama, izložbom vina, cveća, „Slatkom ulicom“ i tezgama sa domaćim proizvodima. U skojije vreme BEAN Festival poprima humanitarnu ulogu kada se već nekoliko godina deli 3000 porcija pasulja.

     

     

    View this post on Instagram

     

    A post shared by Sanja Biga (@bigasanja)

     

    Komentari(0)

    Loading