NAJSTARIJA KULTURNA MANIFESTACIJA U SRBIJI Sabor koji se održava skoro 90 godina

M. M.

20:00

Manifestacije 0

Na dan otvaranja obnovljene Vukove kuće, 17. 09. 1933. godine, održan je prvi Vukov sabor koji je imao karakter velike narodne svetkovine.

NAJSTARIJA KULTURNA MANIFESTACIJA U SRBIJI Sabor koji se održava skoro 90 godina
Shutterstock

 

Osnovni manifesticioni motiv opštine Loznica predstavlja tradicionalni Vukov sabor u Tršiću, koji se održava svake godine u septembru, u nedelju pred Malu Gospojinu (21. septembra) i znak sećanja na Vuka Karadžića – velikana naše kulture. To je najveća manifestacija u Srbiji, po svom značaju i po masovnosti okuplja (okuplja 20000 – 30000 posetilaca).

Na dan otvaranja obnovljene Vukove kuće, 17. 09. 1933. godine, održan je prvi Vukov sabor koji je imao karakter velike narodne svetkovine. Na svečanosti su govorili predstavnici Kralja, Vlade, Crkve, Univerziteta, Akademije nauka.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Tintin de Serbie (@deserbie)

Prikazuju se pozorišne predstave, opere, baleti, u izvođenju poznatih umetnika i umetničkih i pozorišnih ansabala iz cele države. „Vukova Srbija“, Dušana Radića, „Ohridska legenda“ Stevana Hristića, „Ero sa onoga svijeta“ Jakova Gotovca, „Licidersko srce“ Krešimira Baranovića, samo su deo predstava igranih na Vukovom saboru u Tršiću.

U jesen 1964. godine od 14 – 22. septembra, Filološki fakultet Beogradskog Univerziteta organizovao je međunarodni slavistički simpozijum na kome je sa referentima učestvovalo preko 80 jugoslovenskih i stranih naučnika. Međunarodni skup slavista je prvi put održan 1957. godine za 22. Vukov sabor.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Snezana Peric (@snezana_peric_)

Od osnivanja Međunarodnog slavističkog centra u Beogradu 1971. godine naučni skupovi inostranih stručnjaka za srpski jezik i književnost održavaju se u danima Vukovog sabora u Beogradu, Novom Sadu i Tršiću.

Godine 1970. ustanovljeni su predsaborski dani koji traju od 7 – 15 dana i održavaju se u Loznici, Banji Koviljači, Tršiću i Tronoši. Predsaborski dani su ispunjeni raznovrsnim programima i to su: naučni skupovi, pozorišne i filmske predstave, koncerti, likovne izložbe, književne večeri, guslerska posela itd.

Od 1987.god. u saborskim svečanostima obeležavaju se veliki datumi u našoj istoriji i kulturi, a za glavnu predstavu uzimaju se dela pisaca koja su i sami tvorci i čuvari jezika.

Tršić na karti:

 

Maglič tvrđava

MAGLIČ GRAD-URANAK Dođite 29. i 30. aprila da osetite mistiku ove srednjovekovne tvrđave iz serije "Beležnica"!

Manifestacije

17:00

12 mart, 2024

Maglič je srednjovekovni zamak smešten u ibarskoj klisuri, 20 km južno od Kraljeva u Srbiji. Ovaj utvrđeni grad stoji na vrhu brda, oko kojeg reka Ibar pravi oštru okuku, čime podnožje brda okružuje sa tri strane. Zaravnjeni plato na kom je utvrđenje podignuto uzdiže se nekih stotinak metara iznad dna klisure i jedinog karavanskog puta koji je povezivao Moravsku dolinu i Kosovo polje.

Komentari(0)

Loading