SIMBOL BROJA 3: Zašto se Srbi ljube triput i dižu tri prsta

18:00

Kultura 0

Broj tri vrlo je značajan za našu kulturu i tradiciju

SIMBOL BROJA 3: Zašto se Srbi ljube triput i dižu tri prsta
Shutterstock/Državna zastava Republike Srbije

Tokom poslednjih decenija dvadesetog veka, u Srbiji je zaživelo ljubljenje tri puta u znak pozdrava. Iz hrišćanske perspektive, osnovno razumevanje tog pozdrava predstavlja međusobno pozdravljanje Svetog Trojstva – svaki poljubac posvećuje se jednoj osobi; Ocu, Sinu i Duhu Svetom.

Ali, osim hrišćanskog objašnjenja, postoji i ono možda manje poznato, koje nosi poruku i zavete nacionalne časti.

Kad se dugo nisu videli, Srbi se ljube tri puta. Taj treći poljubac u obraz je najznačajniji.

Srbi se ljube tri puta: u ime života, u ime smrti i u ime časti. U većini naroda obraz se smatra središtem tela, a za Srbe je posebno karakterističan tako da ima posebno značenje i značenje.

Prvi poljubac: u ime života slavi vrednosti života, živeti život dostojnog časnog čovjeka. Drugi poljubac: U ime smrti, posvećuje se s dužnim poštovanjem našim najbližim pokojnicima i slavnim precima. Treći poljubac: U ime časti, u hrišćanskom duhu, poručuje da živi u časti hrišćanskih vrlina, prenosi Kurir.

nacionalna klasa

Šta je PISALO na kombinezonu Flojda iz "Nacionalne klase“?

Kultura

15:00

17 septembar, 2024

FILM "Nacionalna klasa" stekao je veliku popularnost kada je izašao u bioskope 1978. godine, a glavnog glumca, Dragana Nikolića, koji je u ovoj dramakomediji igrao vozača trkačkih automobila Branimira Mitrovića Flojda, vinula je u zvezde srpskog glumišta.

Komentari(0)

Loading