Danas se obeležavaju GOSPOJINSKE POKLADE: Dan pred početak najstrožeg posta

10:00

Kultura 0

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju Gospojinske poklade, poslednji dan pred početak Gospojinskog posta, koji se smatra jednim od najstrožih

sveće
Shutterstock

Velikogospojinski post uvek počinje na Svete mučenike Makaveje 14. avgusta i traje dve nedelje.

Reč je o jednom od najstrožih postova, a obeležava se u znak sećanja na smrt Bogorodice, i dan kada se uspela na nebo 28. avgusta. Taj dan se u narodu naziva Velika Gospojina, a poznat je kao praznik majki i dece.

Ovo je jedan od najvećih hrišćanskih praznika.

Za hrišćane post nije samo uzdržavanje od masne i mrsne hrane, već ima prvenstveno duhovnu dimenziju i ogleda se u uzdržavanju od rđavih misli, reči i dela, te pojačanju molitava i činjenju dobročinstva

Post je uveo Isus Hrist, koji je 40 dana i noći postio u pustinji, nakon čega je izašao kao pobednik nad iskušenjima koja mu je postavio Sotona. U kalendaru Srpske pravoslavne crkve, osim jednodnevnih, postoje i višednevni postovi, a to su, uz Velikogospojinski, još i Veliki ili Časni post, Božićni i Petrovski.

Zdravica na ovaj dan kaže. "Oprosti, ulazimo u post kao u more", a prisutni odgovaraju "Neka je od boga oprošteno, oprosti i ti meni".

Gospojinski post je najkraci od cetiri velika godišnja posta, traje 15 dana, od 14. avgusta do 28, ali je stroži od Božicnog i Apostolskog.

Sve vreme se posti na vodi, osim nedeljom kada su dozvoljeni ulje i vino.

grčko groblje

Arheološko blago Srbije skriveno u selu Hrti, dragulj za koji bi stranci dali milione: Grčko groblje upisano na prestižnu UNESCO listu Svetske baštne, ima jedinstvene ukrašene spomenike

Kultura

13:00

16 septembar, 2024

Na samo 16 kilometara od centra Prijepolja, u planinskom selu Hrti smestio se izuzetno redak arheološki dragulj. Srednjovekovno Grčko groblje podeljeno je na dva dela, a na njemu se ukupno nalazi se 81 spomenik. Ističu se po svojoj posebnoj lepoti i ukrasima, zbog čega su se od 2016. godine našli i na UNESCO listi svetske baštine.

grob

CRKVA DAJE ODGOVOR: Šta raditi s krstom i ličnim stvarima pokojnika

Kultura

11:00

16 septembar, 2024

Smrt bliske osobe jedna je od najtežih stvari koje se mogu dogoditi čoveku. Ipak, to je deo prirodnog procesa koji je neminovan, te se moramo pomiriti sa njim. Međutim, kada se to desi emocionalni šok je prevelik da bismo trezveno razmišljali, te se susrećemo sa raznim pitanjima, na koja često nemamo odgovor.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading