NA ILINDAN MAJKA OBAVEZNO TREBA DA URADI OVO: Za zdravlje dece i svoje

18:00

Kultura 0

Veruje se da na Ilindan svaka majka obavezno trebada uradi poseban ritual za svoje dete.

majka i dete
Shutterstock

Sveti Ilija se smatra najsilovitijim među ognjenim svecima, pa se svetkuje s velikim strahopoštovanjem.

Stara narodna poslovica kaže: "Od Svetog Ilije sunce sve milije", što znači da se od današnjeg dana vreme menja i da je od leta ostalo veoma malo.

Prema predanju običaji nalažu da danas uzmete med, kako biste bili zdravi, a majke obavezno da deci namažu obraze medom kako bi cele godine deca bila čila i vesela. Med koji se vadi na Ilindan služio je kao lek, pa ako znate nekog pčelara, obavezno ga danas uzmite.

Veruje se da Sveti Ilija nije umro već da se živ, plamenim kočijama, vazneo se na nebo, pa se ta scena slika na prazničkim ilindanskim ikonama. Poznata je i scena sa svetim Ilijom u pećini, u koju se sklonio od oholog cara Ahava, a gavran mu donosi hranu. Prema predanju, Ilija Tesvićanin rođen je u Tesvitu u Izrailju u 9. veku pre Hrista (816. godine). Bio je žrtva progona cara Ahava koji je pod uticajem svoje žene Jezavelje napustio Mojsijevu veru i "slavio tuđe bogove".

Znamo za onu staru izreku: Od Svetog Ilije sunce sve milije, što znači da se leto bliži kraju. Pošto ovaj dan pada početkom avgusta, obično je to najsušniji period u godini i nije neuobičajno da upravo na Ilindan sevaju munje i čuje se grmljavina.

Pravoslavni hrišćani veruju da se Sveti Ilija vozi plamenim kolima i zato se kad grmi kaže da to tutnje konji Ilijini.

(Magazin novosti/Kurir)

nacionalna klasa

Šta je PISALO na kombinezonu Flojda iz "Nacionalne klase“?

Kultura

15:00

17 septembar, 2024

FILM "Nacionalna klasa" stekao je veliku popularnost kada je izašao u bioskope 1978. godine, a glavnog glumca, Dragana Nikolića, koji je u ovoj dramakomediji igrao vozača trkačkih automobila Branimira Mitrovića Flojda, vinula je u zvezde srpskog glumišta.

Komentari(0)

Loading