SUSRET PATRIJARHA PAVLA SA BEOGRADSKIM BOEMOM: Uputio mu je reči koje se i danas pamte

10:00

Kultura 0

Anegdota iz života patrijarha Pavla koje se godinama prepričava

SUSRET PATRIJARHA PAVLA SA BEOGRADSKIM BOEMOM: Uputio mu je reči koje se i danas pamte
Printscreen

Patrijarh Pavle jedna je od omiljenih ličnosti u našem narodu, a pored mnogih mudrih saveta ostaće upamćen i po neverovatnoj duhovitosti. Govorio je malo, a njegove reči i danas odzvanjaju.

Umeo je sa ljudima, a zanimljiva je anegdota sa boemom. Patrijarh je sreo boema na ulici, a njegov duhoviti komentar. Redovi koji slede, sasvim pouzdano, izmamiće osmeh na našim licima, ali će nam, pre svega, otkriti patrijarhovu posebnost kakvu do sada nismo poznavali.

Patrijarh i boem

S obzirom na to da je patrijarh Pavle često prolazio pored čuvene beogradske kafane “Znak pitanja”, prišao mu je jedan boem koji redovno pohađa ovu kafanu, očigledno, malo pripit, i obratio se rečima: “Vaša svetosti, nas dvojica smo najbolji ljudi u Beogradu”, na šta mu je patrijarh odgovorio: “Jesmo, jesmo, al’ kad popijemo, onda ništa ne valjamo”.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Patrijarh srpski

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Za patrijarha Srpske pravoslavne crkve izabran je 1. decembra 1990. Sutradan, 2. decembra, ustoličen je u Sabornoj crkvi u Beogradu.

Ceremoniju je izvršilo 12 episkopa, 12 sveštenika i 13 đakona. Izbor je obavljen za života prethodnog patrijarha, Germana, zbog njegove dugotrajne teške bolesti na predlog lekarskog Konzilijuma Vojnomedicinske akademije koje su potvrđene stručnim nalazom.

Skromnost

NJegove besede o značaju molitve slamka su spasa za svakog vernika, naročito kada se nađe u teškoj životnoj situaciji.

Pokojni patrijarh Pavle bio je nadaleko poznat po svojoj skromnosti. Nije voleo povlastice ni skupe poklone, koristio je gradski prevoz i uvek sam vodio računa o svojoj odeći.

Patrijarh se upokojio pre 15 godina, a ove godine se navršava i 110 godina od njegoovg rođenja.

Vladeta Jerotić

"Roditelji koji govore da PODJEDNAKO vole svoju decu LAŽU"

Kultura

13:00

6 septembar, 2024

Poznati srpski akademik, neuropsihijatar i književnik Vladeta Jerotić izneo je niz izuzetno bitnih činjenica o vaspitanju deteta. Samo on je znao da pronikne u suštinu klasične srpske porodice, da nađe koren problema, ukaže na njega i ispravi ga u začetku.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading