NIJE VEROVAO DA JE HRIST VASKRSAO: Ko je Neverni Toma?

11:00

Kultura 0

Tražio je da vidi Hristove rane kako bi se uverio da je to stvarno on i da je vaskrsao.

Isus Hrist
Shutterstock

Hristovom vaskrsenju su prve svedočile žene mironosnice među kojima je bila Marija Magdalena kojoj je Hrist rekao da javi njegovoj braći, apostolima da se vraća svome Ocu. 

Kada su učenici videli Hrista da je vaskrsao u treći dan posle stradanja, odnosno u nedelju, svi su počeli da slave, samo jedan od apostola, Toma nije verovao u Hristovu pobedu nad smrću. Tražio je da vidi rane njegove na dlanovima i rebrima kako bi se uverio da je to stvarno on. Tad mu se Isus posebno obratio rečima: 

"Pruži prst svoj amo i viđi ruke moje; i pruži ruku svoju i metni u rebra moja, i ne budi neveran nego veran." Otud izraz "Neverni Toma" za sve one koji su skeptici, ne veruju da se nešto dogodilo. 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Sveti Toma nije imao problem samo sa verovanjem, već je imao problem i sa vremenom.

U Novom zvetu je zapisano da je jedini od apostola zakasnio na pogreb Presvete Bogorodice, pa je na njegovo insistiranje grob otvoren. Tada se videlo da je njen grob prazan, da se Bogorodica uznela u nebo, a da je u grobu ostao samo sveti pokrov, koji je kasnije prenesen u Carigrad.

Glossy

burme

IZNENADIĆETE SE Verovanja o burmama koja kruže među Srbima

Kultura

16:00

19 maj, 2024

Verovanje u moć i simboliku prstena potiče još iz stare ere. Zahvaljujući idealnom obliku, obliku kruga, prsten je doživljavan kao predmet izvanrednih moći. Korišćen je u ritualima i za njega je vezivana specifična simbolika. Ipak, nijedan nije imao takvu moć, kao onaj najvažniji – venčani prsten.

KAKO JE KiM DOBILO IME? Naziv koriste samo Srbi

KAKO JE KiM DOBILO IME? Naziv koriste samo Srbi

Kultura

21:00

18 maj, 2024

Kosovo i Metohija veoma su značajan deo srpske istorije i tradicije, ali retki su oni koji znaju kako je tako važno podneblje našeg postanka i identiteta dobilo ime. Obe reči u nazivu naše južne pokrajine imaju različito poreklo i veliku simboliku.

Komentari(0)

Loading