Tesli pravo ime nije Nikola - mnogima nepoznat podatak

10:00

Kultura 0

Šokantni detalji o životu Nikole Tesle otkrivaju njegovo pravo ime.

Spomenik Nikole Tesle
Wikipedia/ Bonzo

Pre gotovo 167 godina, rođen je Nikola Tesla. Preminuo je u svojoj 87. godini, a jedini je Srbin po kome je nazvana jedna međunarodna jedinica mere, jedinica mere za gustinu magnetnog fluksa ili jačinu magnetnog polja - tesla.

Za više od veka i po, gotovo sve priče o njemu su ispričane. Ipak, jedan deo njegove biografije mnogi ne znaju.

Jedan detalj u vezi sa Teslinim životom, koji je malo kome bio poznat pojavio se u decembru 2019. i tada se saznalo da kršteno ime našeg velikog naučnika nije Nikola.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Aleksandra Ninković Tašić koja već godinama unazad sa velikim entuzijazmom čuva sećanja na velike umove srpske nauke i kulture, na Fejsbuku je objavila odlomak iz jedne knjige, u kom se tvrdi da Teslino kršteno ime nije Nikola.

Naime, tu se navodi da je pravo ime našeg velikog naučnika, zapravo, Nikolaj.

Najznačajniji Teslini pronalasci su polifazni sistem, obrtno magnetsko polje, asinhroni motor, sinhroni motor i Teslin transformator. Takođe, otkrio je jedan od načina za generisanje visokofrekventne struje, dao je značajan doprinos u prenosu i modulaciji radio-signala, a ostali su zapaženi i njegovi radovi u oblasti rendgenskih zraka.

Njegov sistem naizmeničnih struja je omogućio znatno lakši i efikasniji prenos električne energije na daljinu. Bio je ključni čovek u izgradnji prve hidrocentrale na Nijagarinim vodopadima.

TUŽNA SUDBINA: Ko je Mile koji ide lajkovačkom prugom?

TUŽNA SUDBINA: Ko je Mile koji ide lajkovačkom prugom?

Kultura

17:00

24 jul, 2024

Kod nas ništa ne može da prođe bez kontroverzi i teorija zavera, a ta sudbina je zadesila i čuvenu pesmu. Iako je pesma Ide Mile lajkovačkom prugom bila i ostala jedna od najomiljenijih u narodu, u novije vreme se pojavljuju izvori koji tvrde da se ona znatno razlikuje od izvornog teksta, koji ima znatno moćniju poruku i potresniji kontekst.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading