SLAVIMO SVETOG HARALAMPIJA: Majke danas treba da ispoštuju jedan običaj, a bolesni da urade važnu stvar!

14:00

Kultura 0

Vernici Srpske pravoslavne crkve slave Svetog Haralampija.

Sveti Haralampije
SPC

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici obeležavaju dan posvećen Svetom sveštenomučeniku Haralampiju, u narodu poznatom i kao "gospodar svih bolesti".

Bio je episkop u Magneziji u 2. veku, a veruje se da je u 113. godini postradao zbog Hrista u vreme cara Septimija Severa. Kada je  počeo veliki progon hrišćana, Haralampije se nije krio od progonitelja, nego je slobodno i javno propovedao hrišćanstvo. Sve muke kojima je zbog toga bio izložen pretrpeo je kao u tuđem telu.

Kada su mu živom odrali kožu, rekao je carskim vojnicima: "Hvala vam, braćo, za to što ostrugavši moje staro telo, vi obnoviste duh moj za novi, večni život".

Po predanju, činio je mnoga čuda i mnoge je preobratio u hrišćanstvo, pa je i careva kći Galina napustila neznaboštvo svog oca i postala hrišćanka. Osuđen na smrt i izveden na gubilište, Haralampije je uzdigao ruke k nebu i pomolio se Bogu za sve ljude, da im Bog da telesno zdravlje i duševno spasenje i da im umnoži zemaljske plodove.

"Gospode ti znaš da su ljudi meso i krv, oprosti im grehe, i izlij blagodat tvoju na sve", pomolio se Haralampije. Potom mu je dželat odsekao glavu. Haralampije je ubijen 202. godine. Njegovo telo je uzela Galina i sahranila ga.

Veruje se da je imao velike isceliteljske moći, pa u nekim krajevima Srbije majke danas obavezno vode decu u crkvu kako bi mu se pomolili za zdravlje. Valja se i da bolesni na ovaj dan odu svom lekaru. Za ime ovog sveca vezano je još jedno lepo verovanje da će dete kom na ovaj dan ispadne prvi ili nikne novi zub celog života biti srećno kao i da će nad njim bdeti upravo Sveti Haralampije. Sveti Haralampije smatra se zaštitnikom pčelara.

Pravoslavni muzej Čačak

PRVA NACIONALNA PRESTONICA KULTURE Ovaj grad je sada dobio i PRVI PRAVOSLAVNI MUZEJ (FOTO)

Kultura

18:00

24 maj, 2024

Čačak - Da se nije bez razloga okitio titulom prve Nacionalne prestonice kulture, Čačak je pokazao još jednom i to nakon što je titulu predao gradu Užicu. Osim Etnološkog i Muzeja košarke grad na Moravi dobio je i prvi Pravoslavni muzej, jedinstvenu Riznicu u porti Hrama Vaznesenja Gospodnjeg u Čačku. To je delo na kom se dugo radilo, naravno uz blagoslov episkopa Justina. U riznici se nalaze mnogi jedinstveni eksponati, koji i te kako zavređuju pažnju posetilaca.

Komentari(0)

Loading