MAGIJSKI OBIČAJI STARIH SRBA Molitva za prebacivanje bolesti sa pacijenta na biljku

14:00

Kultura 0

Najstarija srpska magija je bogata različitim običajima i ritualima koji su bili sastavni deo života i verovanja starih Srba.

MAGIJSKI OBIČAJI STARIH SRBA Molitva za prebacivanje bolesti sa pacijenta na biljku
Shutterstock

Ovi magijski običaji često su bili usmereni na zaštitu, lečenje, predskazivanje sudbine ili privlačenje sreće. Evo nekoliko konkretnih primera:

1. Zaštita doma i porodice

 Stari Srbi su verovati da domove treba zaštititi od zlih duhova i negativne energije. Jedan od načina za to bilo je postavljanje amajlija ili talismana na ulazna vrata ili iznad kreveta. Posebno popularne bile su amajlije sa simbolima kao što su sunce, mesec, zvezde ili razni geometrijski oblici koji su smatrani zaštitnim znakovima.

2. Rituali za plodnost i berićet

U proleće, posebno na Đurđevdan (Sveti Đorđe), vršeni su rituali za plodnost zemlje i dobar urod. Jedan od običaja bio je obred "polivanja", gde su mladići polivali devojke vodom, a devojke ih darivale cvećem ili vezom, što je simbolizovalo obnovu, rast i plodnost.

3. Lečenje biljem i magijskim rečima

 Lečenje biljem bilo je praćeno izgovaranjem posebnih magijskih formula i molitvi. Ove prakse često su uključivale i korišćenje vode sa izvora za koje se verovalo da imaju lekovita svojstva. Lekari-vračevi, poznati kao "bajalica", koristili su i posebne molitve (bajalice) kako bi "prebacili" bolest sa pacijenta na neki drugi objekt ili biljku.

4. Predskazivanje i gatanje

Gatanje je bilo popularno sredstvo za predviđanje budućnosti, naročito u večerima pred velike praznike kao što su Badnji veče ili Bogojavljenje. Metode gatanja varirale su od posmatranja leta ptica, preko bacanja graha, do gledanja u vodu ili ogledalo. Ovi običaji odražavali su duboko ukorenjeno verovanje u sudbinu i predodređenost.

5. Običaji vezani za smrt i predaka

Poseban skup magijskih običaja odnosio se na poštovanje predaka i mrtvih. To je uključivalo paljenje sveća i kandila na grobovima, ostavljanje hrane i pića za duše pokojnika, kao i različite godišnje obrede poput Zadušnica, kada su se obilazili grobovi i molilo za duše umrlih.

Ovi običaji predstavljaju samo mali deo bogatog i raznolikog nasleđa najstarije srpske magije. Oni su bili duboko ukorenjeni u svakodnevni život i kulturu, odražavajući veze ljudi sa prirodom, verovanjima i duhovnim svetom koji ih okružuje.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading