DA LI JE GREH IZNETI PEČENjE NA POSNU SLAVU? Evo šta kaže crkva

Lepote Srbije

13:00

Kultura 1

Mnogo Srba usvojilo je jedan s verske strane štetan običaj da tokom posne slave gostima postavljaju mrsnu trpezu, čime čine veliki greh! Drugi koji su takođe okrenuti crkvi i dešavanjima unutar nje pak kažu da sve to nikako ne bi trebalo gledati tako strogo kritički.

DA LI JE GREH IZNETI PEČENjE NA POSNU SLAVU? Evo šta kaže crkva
Shutterstock

Pojedini domaćini koji slave posnu slavu poput Svetog Nikole ili čija slava padne na posne dane sredu ili petak iznose pečenje uz obrazloženje da su se svecu i posnom danu odužili ribom koju postave na deo stola, a da je slava za okupljanje i druženje i da ne čine ništa loše i suprotno veri. Pojedinci se pozivaju i na to da im je lokalni sveštenik objasnio da to može baš tako.

– Valja upozoriti na još jedan poguban i štetan običaj, koji se polako iz neupućenosti u nekim našim krajevima uvlači u naš narod. Naime, kada neka slava padne uz post, u sredu ili petak, na primer Nikoljdan, koji je uvek u božićnom postu, taj dan se obavezno posti, bez obzira na to da li porodica iz nekih razloga ne posti taj post. Spremati mrsnu hranu za slavu je veliki i pogubni greh ako je post – upozoreno je na stranici Pravoslavni manastiri i crkve na društvenim mrežama, što u suštini odražava stav SPC.

DA LI JE GREH IZNETI PEČENjE NA POSNU SLAVU? Evo šta kaže crkva Shutterstock
 

Sve ovo se dodatno aktuelizuje činjenicom da sada kreće vreme najvećih slava u Srba, koje se okončavaju na proleće Đurđevdanom. Pa i taj Đurđevdan ili, recimo, Sveti Jovan – šta ako budu na posni dan?

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Na pomenutoj stranici su naveli da je bolje ne slaviti nego praviti “javnu sablazan i navoditi na greh druge (goste) da mrse na veliki praznik, u vreme kada crkva naređuje post”.

DA LI JE GREH IZNETI PEČENjE NA POSNU SLAVU? Evo šta kaže crkva Alo
 

– Kad slava padne u sredu ili petak, a nije post, gozba i mrsni slavski ručak može se odložiti za naredni dan. Pogrešno je, kako to neki čine, na dan slave kada je post, “prikazati” na trpezi malo ribe i posne hrane, a posle postavljati i služiti mrsnu hranu. To je svojevrsno licemerje i nije dostojno hrišćanina, Srbina i pravoslavca, pogotovo kad se zna da se može čak lepše i jeftinije pripremiti ručak od ribe i posne hrane.

Međutim, verski analitičar Draško Đenović smatra da je manji greh šta će se pojesti u odnosu na ono što se govori i čini.

Džaba vam da postite ako ćete kod kuće da bijete ženu, da potkradate firmu ili nešto drugo. Džaba vam post, a boga spominjete samo u psovkama. S druge strane, ako ćemo da budemo iskreni o postu, onda bi trebalo da se odreknemo i alkohola i cigareta, a svi znamo da ne postoji slava na kojoj neko ne upali cigaretu. Nažalost, ovo se odomaćilo. Slave su postale više poput izgovora da se okupe prijatelji, nego što se sećaju sveca kog slave.

DA LI JE GREH IZNETI PEČENjE NA POSNU SLAVU? Evo šta kaže crkva Foto: Rina
 

Đenović dodaje da bi se pola srpskih porodica viđalo samo na sahranama da nema slava:

– Kad su sreda i petak, ili kad slava pada u post, trebalo bi da bude posna hrana, ali sada je veliko pitanje koliko Srba zaista slavi slavu zbog sveca i boga, a koliko zbog onoga što sam spomenuo. Mnogi su običajni vernici, pravoslavci, jer su im to bili očevi, dede i pradede, a ne zato što veruju. Mnogi obeležavaju i slave jer, kako kažu, “valja se”, a pola njih i ne ide u crkvu, što je tek posebna priča – naglašava Đenović.

Činjenica je, dodaje, da se običaji zanemaruju, posebno u gradovima, dok se u selima to koliko-toliko poštuje:

– Imamo i situacije da ljudi podižu kredite da bi slavili slavu, jer je cena ribe i svega otišla u nebesa. Za slavu bi trebalo da dođe pop u kuću da osvešta kolač ili da domaćin ode ujutru do 10 sati u crkvu da se kolač preseče, zaključuje on.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

burme

IZNENADIĆETE SE Verovanja o burmama koja kruže među Srbima

Kultura

16:00

19 maj, 2024

Verovanje u moć i simboliku prstena potiče još iz stare ere. Zahvaljujući idealnom obliku, obliku kruga, prsten je doživljavan kao predmet izvanrednih moći. Korišćen je u ritualima i za njega je vezivana specifična simbolika. Ipak, nijedan nije imao takvu moć, kao onaj najvažniji – venčani prsten.

KAKO JE KiM DOBILO IME? Naziv koriste samo Srbi

KAKO JE KiM DOBILO IME? Naziv koriste samo Srbi

Kultura

21:00

18 maj, 2024

Kosovo i Metohija veoma su značajan deo srpske istorije i tradicije, ali retki su oni koji znaju kako je tako važno podneblje našeg postanka i identiteta dobilo ime. Obe reči u nazivu naše južne pokrajine imaju različito poreklo i veliku simboliku.

Komentari(1)

Loading
Ramamti Ezer

31.10.2022 09:56

Koliki tekst koji veze nema ni sa Bogom ni sa Biblijom. Zašto tako kažem? Zato što post nije ono što crkva propagira. Kada je Izraelcima Bog preko Mojsija propisao post, to je trebalo prvenstveno da bude duhovni post odnosno odvajanje vremena od svakodnevnih poslova i briga, kako bi razmišljali o čudesnim delima svog veličanstvenog Boga i Stvoritelja univerzuma Jehove. Uzdržavanje od hrane nije bilo obavezno, ali jeste bilo obavezno izbegavati svinjetinu i svako meso iz kog nije propisno istekla krv, jer je time čovek grešio i bio nečist u Božjim očima. Božji Sin Isus Hrist, je ukinuo i drugi segment tog uzdržavanja i nije branio jedenje svinjetine, jer je rekao:,,  Čoveka ne čini nečistim ono što ulazi u usta, nego ono što izlazi iz usta. To čoveka čini nečistim.“ (Matej 15:11). Mislio je na zle želje, misli i reči koje vuku u propast. Apostol Pavle je naglasio da je Hrist ukinuo Mojsijev zakon ispunivši ga svojom žrtvenom smrću (Rim. 10:4). Apostoli i starešine kao vodeće telo hrišćana prvog veka, doneli su konačno odluku šta je obavezno za svakog ko sledi primer Isusa Hrista. Napisali su:,, Jer sveti duh i mi odlučili smo da ne stavljamo nikakav dodatni teret na vas, osim ovoga što je neophodno: da se uzdržavate od onoga što je žrtvovano idolima, od krvi, od mesa udavljenih životinja i od bluda. Ako se od svega ovoga čuvate, biće vam dobro. Srdačan pozdrav!“ (Dela 15:28,29). Dakle ovi verni Hristovi sledbenici su jasno stavili do znanja da su to stvari od kojih se treba uzdržavati i nikakav drugi teret (uklljučujući post) Božja sila svetog duha, ne stavlja na ljude. I tako je do dan danas. Crkve su nažalost usvojivši paganske običaje, odavanje slave živom Bogu zamenile slavljenjem čitave vojske svetaca i svetica i čistu biblijsku istinu poput fariseja iz 1. veka, razvodnile stavljanjem teških tereta na ljude (među kojima je i veliki post), a da se sami sveštenici ne drže svega toga. Post je dobrovoljna a ne obavezna žrtva i nikakav crkveni propis suprotan Bibliji, ne sme terati ljude da ga praktikuju ili ne. Bog je svima dao slobodnu volju.