40.000 NIJANSI SIVE Ovo je priča o novčanici koju niko nije uspeo da falsifikuje (FOTO/VIDEO)

Lepote Srbije

20:00

Kultura 1

Na njoj se nalazi prelepa žena koja drži grozd, a iza nje je kombajn koji žanje

40.000 NIJANSI SIVE Ovo je priča o novčanici koju niko nije uspeo da falsifikuje (FOTO/VIDEO)
Printscreen

Bila je u upotrebi punih 15 godina, a zbog svoje lepote nazivali su je "Siva golubica".

Novčanica od 1.000 dinara pojavila se pred 29. novembar 1975. godine. Veoma brzo prozvana je „siva golubica” zbog nijansi sive boje na njoj. Vredela je tada 55 američkih dolara ili 121 zapadnonemačku marku, a u trenutku kada je povučena iz opticaja 1989. godine njena vrednost bila je 10 para konvertibilnog dinara i za taj novac nije mogla ni šibica da se kupi. 

Idejno i likovno rešenje novčanice od 1.000 dinara, uradio je naš poznati akademski slikar i grafički dizajner Andrija Milenković, svetski priznati minijaturista i jedini profesionalni kreator poštanskih maraka koje je država SFRJ izdavala.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Njegova marka „Triglav iz Bohinja” dva puta je na izložbama proglašavana za najlepšu marku na svetu, a uradio je neke od najpoznatijih zaštitnih znakova tadašnjih kompanija kao što je znak Beogradskog sajma, zatim OEBS-a u Beogradu, likovna rešenja za Zimske olimpijske igre u Saporou u Japanu, Mediteranske igre u Splitu, kao i više od tri stotine grafičkih i likovnih rešenja za logo i prepoznatljive znake sportskih i drugih događaja kako u svetu tako i tadašnjoj državi.

Slikar Andrija Milenković uradio je likovno rešenje Ordena Svetog Save Srpske pravoslavne crkve od prvog do trećeg reda, koji SPC dodeljuje zaslužnim ličnostima.

Tema po kojoj je Milenković uradio grafička i likovna rešenja za pomenutu novčanicu, bila je „zeleni plan”. Za 15 godina postojanja ovog apoena nikada nije falsifikovana jer je čini više od 40.000 linija sivih nijansi. 

Lik devojke koja u ruci drži grozd, a iza nje kombajn žanje pšenicu, slikar je uradio prema liku svoje supruge Ružice. Oni koji su to znali novčanicu su u vreme njenog povlačenja, u šali nazivali „Ruška inflacija”.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Komentari(1)

Loading
kostadin

24.09.2022 08:35

Sve je to Sloba s.e.ao i odštampao papira koliko je hteo. Poništio je dugove dužnicima, pokupovao DM za papiriće i izneo pare u 40 zemalja.