IRONIJE LI I OVO JE BILO MOGUĆE Zabranjena je bila gradnja crkvi osim ako se to ne uradi u jednom danu (FOTO/VIDEO)

Lepote Srbije

15:00

Kultura 0

U vreme kada su Turci živeli na našim prostorima bila je zabranjena gradnja verskih objekata

IRONIJE LI I OVO JE BILO MOGUĆE Zabranjena je bila gradnja crkvi osim ako se to ne uradi u jednom danu (FOTO/VIDEO)
vikipedija/Crkva brvnara

Međutim Turci su uveli zakon da je to moguće, samo ako se to uradi u jednom danu ili noći, sa ubeđenjem da je to bilo nemoguće. 

Za vreme "turskog vakta" crkve su građene od drveta sopstvenim snagama, a crkve izgrađene u novom veku i kasnije su barokne, ciglom ozidane, jer su majstori stizali "iz preka".

Domišljat narod je nadmudrio okupatora tako što je pripremao drvene elemente za gradnju koje je tokom noći sklapao i gradio.

Te crkve brvnare su u toku jedne noći bile podizane i građene.

Bile su građene uz pomoću par eksera i klinova, pa ih je bilo moguće uz par spretnih majstora i rastaviti u toku noći i sklopiti i preneti sa jednog na drugi kraj sela i tamo opet sklopiti.

Tako ih je naš narod zaštitio i po drugi put nadmudrio Turske osvajače, kako bi uspeo da spasi i druge crkve brvnare koje i danas postoje širom Srbije.

Jedna takva crkva nalazi se u selu Cvetke, kod Kraljeva. Crkva je preko noći preneta iz Obrve u Cvetke kako je Turci ne bi spalili.

Kako doći od Beograda do sela Cvetke pogledajte na sledećoj mapi:

 

 

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

tomanija obrenović

IGRE PRESTOLA STAROG BEOGRADA: Životna priča Tomanije Obrenović, žene koja je promenila tok istorije!

Kultura

14:00

25 april, 2024

Kažu da iza svakog uspešnog muškarca stoji jaka žena. Da je tako svedoči i sudbina Jevrema Obrenovića, mlađeg brata kneza Miloša, koji je imao privilegiju da život deli sa gospa Tomanijom. Iako su joj često pripisivali oštrinu i sklonost ka spletkama, u svojoj intimi ova oštroumna žene bila je samo majka koja je svim srcem radila za dobrobit svojih potomaka. A i kako ne bi, imala ih je devetoro.

Komentari(0)

Loading