ŠTA MISLITE GOSPODO, IMA LI NEŠTO SAVRŠENO NA SVETU... Kako su poznati mislioci opisali srpsku ćirilicu

11:00

Kultura 0

Nešto savršeno je srpska azbuka - jedno slovo za svaki glas , kao ni u jednom jeziku na svetu.

ŠTA MISLITE GOSPODO, IMA LI NEŠTO SAVRŠENO NA SVETU... Kako su poznati mislioci opisali srpsku ćirilicu
Printscreen/Instagram

Jezik i pismo su jedno od osnovnih uporišta identiteta i kulturnog jezgra svakog naroda, pa su i mere koje za zaštitu srpskog jezika i ćirilice predviđa Nacrt Strategije kulturnog razvoja , za svaku pohvalu, ali ćirilicu treba ohrabrivati i čuvati bez pritiska i sa osećajem za duh vremena, a u zvaničnoj upotrebi ona mora imati prioritet. Evo kako su poznati mislioci pričali o ćirilici:

ŠTA MISLITE GOSPODO, IMA LI NEŠTO SAVRŠENO NA SVETU... Kako su poznati mislioci opisali srpsku ćirilicu Shutterstock
 

 

VERNER VEBER: Srpska ćirilica je najlepše, najjednostavnije pismo i "prva azbuka sveta"! Tako je ćirilicu nazvao nemački lekar, oftalmolog Verner Veber koji je rekao da je srpska ćirilica savršeno pismo, pa je u Lajpcigu 1937. godine objavio da je ona "odmor za oči".

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

ŠTA MISLITE GOSPODO, IMA LI NEŠTO SAVRŠENO NA SVETU... Kako su poznati mislioci opisali srpsku ćirilicu Printscreen/Youtube

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

BERNARD ŠO: O lepoti i jednostavnosit srpske ćirilice svoju reč u amanet ostavio je i irski dramski pisac Bernard Šo. On je u svom testamentu ostavio zavidan novčani iznos ( 367 233 funti i 23 centa) Englezu koji uspe da reformiše i uprosti englesku abecedu po uzoru na srpsku ćirilicu prema reformi Vuka Stefanovića Karadžića, odnosno po principu "jedno slovo za jedan glas".

ŠTA MISLITE GOSPODO, IMA LI NEŠTO SAVRŠENO NA SVETU... Kako su poznati mislioci opisali srpsku ćirilicu Printscreen:googlemaps
 

 

Akademik LUIS HAVET: Profesor na Sorboni takođe je smatrao ćirilično pismo JEDINIM savršenstvom: Šta mislite gospodo, ima li nešto savršeno u svetu: Mona Liza, anđeo u Remskoj katedrali, Bogorodičina crkva... Nešto savršeno je srpska azbuka - jedno slovo za svaki glas , kao ni u jednom jeziku na svetu.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu. BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading