NAPRAVLJENA NA MESTU NAJLEPŠE BEOGRADSKE DŽAMIJE Prilikom izgradnje Doma narodne skupštine sumnjalo se da je ukleta

M. M.

13:00

Kultura 0

Dom Narodne skupštine je jedno od monumentalnih zdanje u Beogradu i nalazi se na prostoru omeđenom — trgom Nikole Pašića, s prednje strane i ulicama Kosovskom, Takovskom i Vlajkovićevom, s zadnje i bočnih strana.

NAPRAVLJENA NA MESTU NAJLEPŠE BEOGRADSKE DŽAMIJE Prilikom izgradnje Doma narodne skupštine sumnjalo se da je ukleta
Printscreen

Prostor na kome se danas nalazi Dom Narodne skupštine u vreme početka izgradnje, 1907. godine je bio zarastao u korov i ševar, a u prvoj polovini 19. veka ovde se nalazila jedna od najlepših turskih džamija u Beogradu.

Ona je bila sazidana od tesanog kamena, ali je njena gradnja bila napuštena i dugo je stajala tako nedovršena pa je prozvana Batal džamija. Njen naziv potiče od turske reči batal što znači — porušena, zapuštena. Pored džamije je prolazio Carigradski drum, koji se pružao današnjom trasom Bulevara kralja Aleksandra. Na poljani u blizini džamije, a na mestu današnjeg Doma narodne skupštine, 1830. godine je održana Velika narodna skupština Srbije na kojoj je pročitan hatišerif turskog sultana Mahmuda II o pravima Srba i sultanov berat kojim se knezu Milošu Obrenoviću potvrđuje pravo naslednog kneza. Nakon odlaska Turaka iz Srbije, 1867. godine, Batal džamija je bila srušena, ali je čitav kraj još dugo vremena nosio naziv po njoj.

NAPRAVLJENA NA MESTU NAJLEPŠE BEOGRADSKE DŽAMIJE Prilikom izgradnje Doma narodne skupštine sumnjalo se da je ukleta Printscreen
 

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Gradnja same skupštine je tekla veoma sporo, pa je do 1910. godine izgrađen samo suteren zgrade. Burni istorijski događaji, uticali su na to da do završetka Prvog svetskog rata, 1918. godine zdanje bude izgrađeno samo do nivoa prvog sprata.

Nakon završetka rata i formiranja Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca odlučeno je da radovi budu obnovljeni. Zbog smrti arhitekte Ilkića, rukovođenje radovima, koji su se ticali ne samo izmena već i restauracije izgubljenih nacrta, povereno je njegovom sinu arhitekti Pavlu Ilkiću. Prema obnovljenim projektima, izgradnja je nastavljena 1920. godine. Najpre su morali da se obnove završeni delovi, koji su propali, jer nisu bili zaštićeni u toku četiri ratne godine.

Obnovljena gradnja Doma Narodne skupštine išla je takođe sporo i trajala je do 1926. godine kada je potpuno obustavljena. Kao jedan od razloga spore gradnje, kao i prekida radnje, neki navode strah kralja Aleksandra Karađorđevića da je zdanje ukleto i da će on po njegovom završetku stradati.

Neki od savremenika priču i „ukletom zdanju” su podkrepljivali pričom da je gradnja početa na pogrešnom mestu — jer se prema narodnom običaju kuća ne zida na raskrsnici puteva, a takođe na prostoru gde se nalazi Skupština nekada nalazila jedna od tri rimske nekropole. Ovi poslednji navodi potvrđeni su 1993. godine, kada su prilikom kopanja toplovoda za zgradu Skupštine pronađeni delovi nekropole sa 13 grobova, koji pripadaju vremenu iz druge polovine drugog veka pre nove ere. S obzirom da je 6. januara 1929. godine kralj Aleksandar zaveo Šestojanuarsku diktaturu i raspustio parlament, potrebe za izgradnjom parlamenta je bilo sve manje.

Treća faze izvođenja Skupštine usledila je nakon smrti kralja Aleksandra, 1934. godine, od proleća 1935. godine. Za manje od dve godine izgradnja je bila privedena kraju i Palata Narodne skupštine je svečano osvećena 18. oktobra 1936. godine u prisustvu kralja Petra II Karađorđevića. Sutradan je održana i prva sednica u novom zdanju, i to poslednja sednica starog saziva. Dva dana kasnije, 21. oktobra 1936. godine, održana je u prva sednica Narodne skupštine Kraljevine Jugoslavije uz prisustvo svih članova tadašnje Vlade Milana Stojadinovića.

NAPRAVLJENA NA MESTU NAJLEPŠE BEOGRADSKE DŽAMIJE Prilikom izgradnje Doma narodne skupštine sumnjalo se da je ukleta Printscreen
 

 

 

tomanija obrenović

IGRE PRESTOLA STAROG BEOGRADA: Životna priča Tomanije Obrenović, žene koja je promenila tok istorije!

Kultura

14:00

25 april, 2024

Kažu da iza svakog uspešnog muškarca stoji jaka žena. Da je tako svedoči i sudbina Jevrema Obrenovića, mlađeg brata kneza Miloša, koji je imao privilegiju da život deli sa gospa Tomanijom. Iako su joj često pripisivali oštrinu i sklonost ka spletkama, u svojoj intimi ova oštroumna žene bila je samo majka koja je svim srcem radila za dobrobit svojih potomaka. A i kako ne bi, imala ih je devetoro.

Komentari(0)

Loading