I SRBI IMAJU SVOJU NOĆ VEŠTICA Običaj koji je skoro pa zaboravljen

M. M.

09:49

Kultura 0

Reč je o kostimiranoj povorci mališana, ali i odraslih u kojima se obično muškraci prerušavaju u žene, a žene u muškarce i šetaju ulicama.

I SRBI IMAJU SVOJU NOĆ VEŠTICA Običaj koji je skoro pa zaboravljen
Shutterstock

 

Svake godine vodi se rasprava na liniji Sveti Luka protiv Noći veštica. Za strani običaj maskiranja za Noć veštica govori se da je paganski i uvrnut, ali sličan običaj postoji i kod Srba.

Poklade ili pročka kako se zove u jedno delu našeg naroda, su običaji maskiranja na dan uoči početka postova. Postoje Božićne, Vaskršnje, Petrovske i Gospojinske poklade.

Poklade su narodni praznik Slovena. Njegovi koreni su paganski i vezani za obeležavanje kulta Sunca i dolaska proleća. Danas se poklade uglavnom vezuju za početak hrišćanskog obeležavanja velikog posta uoči Uskrsa. Poklade se obično smatraju za vreme neobuzdanog uživanja u hrani, piću i proslavama pod maskama, poznatim kao karneval.

Proslave poklada su posebno značajne za narode katoličke tradicije: Italijane, Hrvate, Francuze, Nemce, Špance, Latinoamerikance i druge. Slave se i među pravoslavcima, naročito u Grčkoj i Rusiji. Direktno ili indirektno, proslave u vreme poklada su postale običaj i u protestantskim zemljama.

Najspecifičniji običaj za poklade je takozvana ženidba Kraljevića Marka koja se poštuje u Sirinićkoj župi na Kosovu i Metohiji, a koja se od 2018. godine nalasi na listi Nematerijalnog kulturnog nasleđa.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Lug Velesa (@lugvelesa)

tomanija obrenović

IGRE PRESTOLA STAROG BEOGRADA: Životna priča Tomanije Obrenović, žene koja je promenila tok istorije!

Kultura

14:00

25 april, 2024

Kažu da iza svakog uspešnog muškarca stoji jaka žena. Da je tako svedoči i sudbina Jevrema Obrenovića, mlađeg brata kneza Miloša, koji je imao privilegiju da život deli sa gospa Tomanijom. Iako su joj često pripisivali oštrinu i sklonost ka spletkama, u svojoj intimi ova oštroumna žene bila je samo majka koja je svim srcem radila za dobrobit svojih potomaka. A i kako ne bi, imala ih je devetoro.

Komentari(0)

Loading