BELMUŽ Nije beli muž, ali OBOŽAVAJU da ga JEDU u južnoj i istočnoj Srbiji, evo o čemu je reč
Belmuž je tradicionalni specijalitet koji potiče iz južnih i istočnih krajeva Srbije, posebno sa Stare planine. Ovaj pastirski specijalitet priprema se već vekovima u domaćinstvima na ovom području.

Belmuž se pravi od mladog, jednodnevnog kravljeg ili ovčijeg sira. Uz sir, dodaje se malo kukuruznog ili pšeničnog brašna. Najukusniji belmuž se dobija kada se koristi nekoliko vrsta sira.
Sastojci za belmuž sa kukuruznim brašnom:
1 kg mladog punomasnog sira (kravlji ili ovčiji)
Možda vas zanima:

Proleće u tanjiru: Recept za zaboravljeni vlaški specijalitet – belmuž sa mladim lukom
Jednostavno jelo iz istočne Srbije koje miriše na proleće i planinsku svežinu – belmuž sa mladim lukom i divljim biljem vraća nas u dane kada se kuvalo uz ognjište i vetar sa Stare planine.

Staro jelo koje obožavaju mnoge generacije: Ovako su ga naši stari spremali, veoma je hranljivo
Ovo jelo se vezuje za pastire pošto je generalno bilo karakteristično za planinske krajeve.
Možda vas zanima:

Proleće u tanjiru: Recept za zaboravljeni vlaški specijalitet – belmuž sa mladim lukom
Jednostavno jelo iz istočne Srbije koje miriše na proleće i planinsku svežinu – belmuž sa mladim lukom i divljim biljem vraća nas u dane kada se kuvalo uz ognjište i vetar sa Stare planine.

Staro jelo koje obožavaju mnoge generacije: Ovako su ga naši stari spremali, veoma je hranljivo
Ovo jelo se vezuje za pastire pošto je generalno bilo karakteristično za planinske krajeve.
Možda vas zanima:

Proleće u tanjiru: Recept za zaboravljeni vlaški specijalitet – belmuž sa mladim lukom
Jednostavno jelo iz istočne Srbije koje miriše na proleće i planinsku svežinu – belmuž sa mladim lukom i divljim biljem vraća nas u dane kada se kuvalo uz ognjište i vetar sa Stare planine.

Staro jelo koje obožavaju mnoge generacije: Ovako su ga naši stari spremali, veoma je hranljivo
Ovo jelo se vezuje za pastire pošto je generalno bilo karakteristično za planinske krajeve.
150 do 200 grama kukuruznog brašna (može i sa pšeničnim)
kašičica soli.
Za pravljenje belmuža, prvo se sir stavi u šerpu ili tiganj i topi na jakoj vatri. Kada se sir istopi, dodaje se brašno i sve se dobro promeša.
Polako se dodaje brašno i nastavi se sa mešanjem sve dok se ne dobije čvršća smesa. Brašno služi da pokupi masnoću iz sira, pa ga ne treba puno stavljati. Jelo se meša nekih 20 minuta, sve dok masa ne postane glatka i dok mast iz smese ne počne da se odvaja. Kada mast počne da "pliva" po površini belmuža, jelo je gotovo.
Ovo jednostavno, ali ukusno jelo pravi se po receptu starom 200 godina i i danas se može okusiti gotovo u svakoj kući na Staroj planini.
Značenje imena potiče od reči “bel”, što označava boju sira ili mleka, dok je “muž” izraz koji označava jačinu ovog jela. Stari kažu da belmuž daje snagu i vitalnost, pa se često koristi u ishrani pastira. U šali ili ozbiljno, postoje i oni koji tvrde da izraz “belmuž” znači muž koji je obeleo obraz i da treba da je osnovna hrana mladoženja.
Dakle, belmuž je jednostavan, ali autentičan specijalitet koji odiše tradicijom i ukusom. Ako se nađete u ovim krajevima, svakako ga probajte.

Zaboravite na žilavo meso: Samo jedan sastojak učiniće da se meso iz gulaša topi u ustima, trik zlata vredan
Postoji jedan jednostavan trik koji će vaš tradicionalni recept podići na potpuno novi nivo.

Mekani kolač s višnjama koji miriše na detinjstvo: Svaki zalogaj je čisto uživanje kojem niko ne može odoleti
Gotov kolač ohladiti, pa ga posuti šećerom u prahu, pa ga nakon toga iseći na kocke.

Čuveni kuvar ovako dinsta luk: Gotov za tren, daleko sočniji i bez mirisa prženja po stanu
Evo kako kuvari dinstaju luk

Kako da zamrznete već skuvani pasulj i koliko dugo može da se čuva u zamrzivaču?
Pasulj je jedna od najčešćih namirnica na balkanskim trpezama. Pored ukusa, bogat je izvor esencijalnih hranljivih materija. Međutim, čuvanje pasulja može biti izazov. Srećom, postoje vredni saveti koji će osigurati dugotrajnost pasulja, od zamrzavanja do skladištenja.

Ovaj riblji paprikaš je čista revolucija ukusa: Vrhunski specijalitet koji ćete tamaniti, odmah zapišite recept
Otkrijte tajne savršenog spoja svežeg povrća, sočne ribe i začina.
Komentari(0)