BELMUŽ Nije beli muž, ali OBOŽAVAJU da ga JEDU u južnoj i istočnoj Srbiji, evo o čemu je reč
Belmuž je tradicionalni specijalitet koji potiče iz južnih i istočnih krajeva Srbije, posebno sa Stare planine. Ovaj pastirski specijalitet priprema se već vekovima u domaćinstvima na ovom području.

Belmuž se pravi od mladog, jednodnevnog kravljeg ili ovčijeg sira. Uz sir, dodaje se malo kukuruznog ili pšeničnog brašna. Najukusniji belmuž se dobija kada se koristi nekoliko vrsta sira.
Sastojci za belmuž sa kukuruznim brašnom:
1 kg mladog punomasnog sira (kravlji ili ovčiji)
Možda vas zanima:

Staro jelo koje obožavaju mnoge generacije: Ovako su ga naši stari spremali, veoma je hranljivo
Ovo jelo se vezuje za pastire pošto je generalno bilo karakteristično za planinske krajeve.

BELMUŽIJADA U SVRLJIGU Program manifestacije koju OBOŽAVAJU u ovom delu Srbije i recept za NAJBOLJI BELMUŽ
Gde su najsnažniji muževi, tamo je i najukusniji Belmuž!
150 do 200 grama kukuruznog brašna (može i sa pšeničnim)
kašičica soli.
Za pravljenje belmuža, prvo se sir stavi u šerpu ili tiganj i topi na jakoj vatri. Kada se sir istopi, dodaje se brašno i sve se dobro promeša.
Polako se dodaje brašno i nastavi se sa mešanjem sve dok se ne dobije čvršća smesa. Brašno služi da pokupi masnoću iz sira, pa ga ne treba puno stavljati. Jelo se meša nekih 20 minuta, sve dok masa ne postane glatka i dok mast iz smese ne počne da se odvaja. Kada mast počne da "pliva" po površini belmuža, jelo je gotovo.
Ovo jednostavno, ali ukusno jelo pravi se po receptu starom 200 godina i i danas se može okusiti gotovo u svakoj kući na Staroj planini.
Značenje imena potiče od reči “bel”, što označava boju sira ili mleka, dok je “muž” izraz koji označava jačinu ovog jela. Stari kažu da belmuž daje snagu i vitalnost, pa se često koristi u ishrani pastira. U šali ili ozbiljno, postoje i oni koji tvrde da izraz “belmuž” znači muž koji je obeleo obraz i da treba da je osnovna hrana mladoženja.
Dakle, belmuž je jednostavan, ali autentičan specijalitet koji odiše tradicijom i ukusom. Ako se nađete u ovim krajevima, svakako ga probajte.

TRADICIONALNA SPASOVDANSKA CICVARA: Recept koji se prenosi s kolena na koleno
Ovaj recept se ne zapisuje, nego pamti

Ove kiflice ostaju mekane čak 5 dana: Evo šta treba da stavite u testo kako bi ostale sočne dugo, dugo vremena
Gotove pospite šećerom u prahu

RECEPT IMA 3 MILIONA PREGLEDA: Ovu pitu od jabuka iz 1894. godine nekada su smatrali najboljim slatkišem na svetu!
Uprkos tome što im nisu bili dostupni mikseri i razni sastojci koji nas danas čekaju na svakom koraku, u prošlosti su se ljudi dovijali i uspevali da pripreme slasne deserte koji se pamte i danas.

Orahovača kakvu su pravili naši preci: Ovaj tajni recept star sto godina se i danas koristi u manastirima
Ako volite domaće likere s dušom i istorijom, sada je pravi trenutak da pripremite orahovaču

Šta je BULGUR i kako se sprema? Preporučuje se u svim dijetama
Poreklom je sa Bliskog Istoka i jedan je od najstarijih oblika žitarica koje se koriste u ishrani čoveka.
Komentari(0)