BELMUŽ Nije beli muž, ali OBOŽAVAJU da ga JEDU u južnoj i istočnoj Srbiji, evo o čemu je reč

Lepote Srbije

19:00

Gastronomija 0

Belmuž je tradicionalni specijalitet koji potiče iz južnih i istočnih krajeva Srbije, posebno sa Stare planine. Ovaj pastirski specijalitet priprema se već vekovima u domaćinstvima na ovom području.

hrana
Shutterstock

Belmuž se pravi od mladog, jednodnevnog kravljeg ili ovčijeg sira. Uz sir, dodaje se malo kukuruznog ili pšeničnog brašna. Najukusniji belmuž se dobija kada se koristi nekoliko vrsta sira.

Sastojci za belmuž sa kukuruznim brašnom:

1 kg mladog punomasnog sira (kravlji ili ovčiji)

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

150 do 200 grama kukuruznog brašna (može i sa pšeničnim)
kašičica soli.

Za pravljenje belmuža, prvo se sir stavi u šerpu ili tiganj i topi na jakoj vatri. Kada se sir istopi, dodaje se brašno i sve se dobro promeša.

Polako se dodaje brašno i nastavi se sa mešanjem sve dok se ne dobije čvršća smesa. Brašno služi da pokupi masnoću iz sira, pa ga ne treba puno stavljati. Jelo se meša nekih 20 minuta, sve dok masa ne postane glatka i dok mast iz smese ne počne da se odvaja. Kada mast počne da "pliva" po površini belmuža, jelo je gotovo.

Ovo jednostavno, ali ukusno jelo pravi se po receptu starom 200 godina i i danas se može okusiti gotovo u svakoj kući na Staroj planini.

Značenje imena potiče od reči “bel”, što označava boju sira ili mleka, dok je “muž” izraz koji označava jačinu ovog jela. Stari kažu da belmuž daje snagu i vitalnost, pa se često koristi u ishrani pastira. U šali ili ozbiljno, postoje i oni koji tvrde da izraz “belmuž” znači muž koji je obeleo obraz i da treba da je osnovna hrana mladoženja.

Dakle, belmuž je jednostavan, ali autentičan specijalitet koji odiše tradicijom i ukusom. Ako se nađete u ovim krajevima, svakako ga probajte.

Komentari(0)

Loading