SLAVA NE MOŽE DA PROĐE BEZ RUM KUGLICA: Starinski kolač - naše bake ih prave po istom receptu vekovima unazad
Rum kuglice su starinski kolač bez kojeg slava ne može da prođe, a naše bake ih prave po istom receptu vekovima unazad

Nekima je slava prošla, a nekima tek dolazi. Kod nas se tradicija poštuje i sve domaćice se trude da taj dan sve bude savršeno.
Od ukusne srpske sarme, raznih pita, salata, pa sve do kolača.
Većinom za slavu pravimo sitne kolače, mada ima i žena koje naprave i po neku tortu.
Ono što svi gosti vole jeste da su ukusni, sočni i slasni.
Jedan takav kolal je ispred vas, a u pitanju su rum kuglice.
Lagane za pripremu, a sa tacne nestane očas posla.
Ovo su sastojci za recept:
suvo grožđe
250 g margarina
100 grama mlevenih oraha
250 grama šećera u prahu
1 čašica ruma
250 grama mlevenog keksa
1 šolja kokosovog brašna
Tu je jednostavna priprema:
Penasto umutiti margarin i šećer, dodati samleveni keks, orahe i rum. Praviti kuglice i u svaku utisnuti zrno suvog grožđa (lešnik ili badem). Gotove kuglice uvaljati u kokos ili mlevene orahe.
Ovakav kolač ćete svojim najmilijima praviti i kada nema nekog povoda.

HRANA KOЈA LEČI: Zašto su čačanski kiseli krastavci lekovitiji od ostalih i tajna sporog kiseljenja
Čačak je poznat po svojoj zimnici, a čačanski kiseli krastavci su poseban delikates. Otkrivamo zašto se baš ovi krastavci smatraju probiotičkom bombom i kako ih proces sporog kiseljenja u salamuri bez sirćeta čini neuporedivo zdravijim od industrijskih proizvoda.

Starinski recept iz Banata prste da poližete: Spremite mekanu i sočnu bundevaru, ko jednom proba poželeće ponovo
Uživaćete u svakom zalogaju.

KRALJEVSKI KESTEN IZ SRBIЈE: Zašto je pitomi kesten sa Fruške Gore zaboravljen i kako se pravi najzdraviji posni hleb
Dok se Francuzi kunu u kesten, mi smo zaboravili na naše blago! Otkrivamo zašto je pitomi kesten sa Fruške Gore vekovima bio osnova ishrane u siromašnim krajevima. Ovaj zaboravljeni plod je prirodna energetska bomba i jedini sastojak za posni, bezglutenski hleb koji su naše bake mesile.

CRVENO ZLATO JUGA: Leskovačka paprika je jača od holesterola, a tajna pečenja čuva vitaminsku bombu
Leskovac nije slučajno gastronomski centar Balkana. Tajna leži u jednoj, jedinoj paprici – čuvenoj ajvaruši. Otkrivamo zašto se ova paprika, poznata i kao Kurtovka, smatra našim najzdravijim povrćem, kako je šumovito zemljište čini slatkom i zašto je proces pečenja ključan za očuvanje antioksidanasa.

Upoznajte kraljicu među gibanicama! U moru stotina, ova je najukusnija i najbolja, domaćice će se oduševiti
Ispoštujte postupak pripreme i uživaćete kao nikad do sada.
Komentari(0)