SITNI ČOKOLADNI KOLAČI KOJI SE PRAVE ZA 15 MINUTA: Mogu da budu posni i mrsni - najukusnija poslastica za slavu

Teodora Tojagić

16:00

Gastronomija 0

Sitni čokoladni kolači koji se prave za 15 minuta mogu da budu posni i mrsni, a to je najukusnija poslastica za slavu

sitni kolači
Printscreen/Youtube

Sitni kolači za slavu su nam svima omiljeni i njih domaćice spremaju iz godine u godinu, ali uglavnom su to oni na koje smo svi navikli.

Ukusna bajadera, rafaelo kuglice, ruske kape...

Sada su pred vama sitni čokoladni kolači koje možete da pravite i u posnoj i mrsnoj varijanti.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Ukus je neodoljiv zbog preliva i toliko se tope u ustima da će vam prvi nestati sa tacne.

Gotovi su za samo 15 minuta.

Ovi sastojci su potrebni za recept:

čokoladne mrvice

350 g mlevenog keksa (može i posni)

140 g mlečne čokolade (može i posna)

150 g šećera u prahu

200 ml mleka ( sojino može ako spremate posne)

30 g kakao praha

80 g putera ( posni margarin ako pravite posno)

Ispred vas je sada način pripreme:

Mleveni keks pomešajte sa šećerom u prahu i kakaom. Dodajte istopljeni puter i mleko, pa lepo sjedinite smesu.

Prebacite je na pek papir, oblikujte kao veknu, pa urolajte u pek papir.

Zatim odložite u frižider na 2-3 sata. Isecite na parčiće i umočite vrh u mlečnu čokoladu koju ste istopili na pari.

Pospite čokoladnim mrvicama.

Vratite sitne kolače u frižider da se čokolada stegne.

Prijatno!

pita

GRUŠALJ: Zaboravljena pita sa kiselim testom – zašto je ovaj specijalitet Stare planine savršena zamena za burek

Gastronomija

21:00

22 oktobar, 2025

Grušalj (Gruvanica ili Razlevuša) je autentični specijalitet iz jugoistočne Srbije, često vezan za sela oko Stare planine i Pirota. Iako liči na pitu ili proju, Grušalj je mnogo više – to je hrana za pastire i teške radnike, zasitna, puna sira i mnogo zdravija od klasičnog bureka. Otkrivamo tajnu kiselog testa i pravog, domaćeg belog sira.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading