NEKADA NAM JE MALO BILO SASVIM DOVOLJNO Na ovoj hrani odrasle su generacije Srba, a danas je zaboravljena
Bila je to sita užina, koja je služila i ljudima u polju da utole glad i izdrže teške poslove.

Kriška hleba, sa začinima, narodna je hrana na kojoj su odrasle mnoge generacije.
Posebno kada se domaći hleb pekao u furunama, a kriška cipovke bila veće od dečijih obraza.
Možda vas zanima:

Recept za dane posta: Hleb sa kiselom vodom i crnim brašnom (VIDEO)
Hleb na posni način

NARODNO VEROVANJE: Zašto HLEB ne treba da stoji NAOPAČKE?
Naši stari su nas nekada opominjali da ne držite hleb naopačke.
Možda vas zanima:

Recept za dane posta: Hleb sa kiselom vodom i crnim brašnom (VIDEO)
Hleb na posni način

NARODNO VEROVANJE: Zašto HLEB ne treba da stoji NAOPAČKE?
Naši stari su nas nekada opominjali da ne držite hleb naopačke.
Možda vas zanima:

Recept za dane posta: Hleb sa kiselom vodom i crnim brašnom (VIDEO)
Hleb na posni način

NARODNO VEROVANJE: Zašto HLEB ne treba da stoji NAOPAČKE?
Naši stari su nas nekada opominjali da ne držite hleb naopačke.
U vreme dok su se deca igrala, trčala, družila, svađala i plakala zajedno, majke su im na krišku hleba bela mazale svinjsku mast.
Bila je to sita užina, koja je služila i ljudima u polju da utole glad i izdrže teške poslove.
U ostavama se krio drugi važan sastojak ove namirnice, svinjska mast smeštena u emajliranim kacama.
Danas se mast može kupiti u svakoj prodavnici, pa zašto onda ne probati ponovo ukuse detinjstva.
Hleba i masti na današnjem meniju novih domaćica može da bude, što da ne, i neka vrsta predjela ili koktel posluženja.
Sem hleba i masti, potrebna su za ovaj „specijalitet“ još dva začina, mlevena paprika i so a mogu se dodavati kriške crnog luka.
Sastojci:
- parče hleba
- svinjska mast
- mlevena crvena paprika
- so
Priprema:
Iseći hleb na parčad, može se koristiti i prženi topli hleb.
Namazati svako parče mašću, posoliti i posuti crvenu, melvenu, slatku papariku. Prijatno!

Ovaj aromatični pasulj kida koliko je dobar! Stigao pravo iz bakinje kuhinje, spoj sastojaka je fantazija
Priprema je jednostavna, a rezultat je jelo koje će vas podsetiti na bakinu kuhinju.

Pura s kajmakom iz sela Glogovac kod Jagodine: zaboravljeni doručak koji se vraća na srpske trpeze
Domaći recept iz Šumadije koji su jeli težaci pre odlaska u polje, danas je retkost, ali se još pamti u seoskim kuhinjama. Pura kuvana u glinenom loncu i prelivena domaćim kajmakom bila je znak da u kući ima i truda i ukusa.

Starinski recept za najbolji sutlijaš, poslastica uz koju su odrasle generacije: Brzo se pravi, a još brže smaže
Pravi se brzo i lako, a nestaće sa stola odmah.

Zaboravljeni recept za jelo "komat" iz Gornje Jablanice – srpska varijanta slane pite
Jelo koje se pravilo „kad ništa drugo nije bilo u kući“: Komat, skromna pita iz narodne kuhinje juga Srbije

Tradicionalna metoda pravljenja sira iz mješine u Pešterskoj visoravni
Sir sa ukusom vetra i vune: Kako se vekovima pravi najautentičniji pešterski sir u ovčijoj mješini
Komentari(0)