NEKADA SU IH OBOŽAVALI, A SADA MNOGI NE ZNAJU ZA NJIH Ova 3 slatkiša obožavala je cela Jugoslavija
Danas su mnogi zaboravili na njih.
![šnenokle](/data/images/2022-05-17/27968_shutterstock-315135878_f.jpg?timestamp=1677884400)
Tri poslastice koje vraćaju u detinjstvo, svaka domaćica znala je da ih spremi, a deca su se otimala oko njih. S razlogom su i danas popularne, a mi vam donosimo starinske recepte za njihovu pripremu.
KOH
Možda vas zanima:
![sipana pita sa jabukama](/data/images/2023-02-07/45986_shutterstock-2112129173_f.jpg)
NEKADA SU IH SVI OBOŽAVALI, A SADA SU ZABORAVLJENI Ova tri slatkiša volela je cela Jugoslavija, nisu skupa i lako se prave
Ako ih i vi volite ovo je prilika da se prisetite kako se prave i ponovo svoje ukućane iznenadite nekim od ovih jugoslovenskih dezerata.
![DODAJTE OVO VOĆE I RASPAMETITE SE Sutlijaš kakav je obožavala cela Jugoslavija, ovaj starinski recept odmah treba zapisati](/data/images/2021-10-06/4026_shutterstock-1731964981_f.jpg)
DODAJTE OVO VOĆE I RASPAMETITE SE Sutlijaš kakav je obožavala cela Jugoslavija, ovaj starinski recept odmah treba zapisati
Ukus će vas kupiti za sva vremena!
Možda vas zanima:
![sipana pita sa jabukama](/data/images/2023-02-07/45986_shutterstock-2112129173_f.jpg)
NEKADA SU IH SVI OBOŽAVALI, A SADA SU ZABORAVLJENI Ova tri slatkiša volela je cela Jugoslavija, nisu skupa i lako se prave
Ako ih i vi volite ovo je prilika da se prisetite kako se prave i ponovo svoje ukućane iznenadite nekim od ovih jugoslovenskih dezerata.
![DODAJTE OVO VOĆE I RASPAMETITE SE Sutlijaš kakav je obožavala cela Jugoslavija, ovaj starinski recept odmah treba zapisati](/data/images/2021-10-06/4026_shutterstock-1731964981_f.jpg)
DODAJTE OVO VOĆE I RASPAMETITE SE Sutlijaš kakav je obožavala cela Jugoslavija, ovaj starinski recept odmah treba zapisati
Ukus će vas kupiti za sva vremena!
Možda vas zanima:
![sipana pita sa jabukama](/data/images/2023-02-07/45986_shutterstock-2112129173_f.jpg)
NEKADA SU IH SVI OBOŽAVALI, A SADA SU ZABORAVLJENI Ova tri slatkiša volela je cela Jugoslavija, nisu skupa i lako se prave
Ako ih i vi volite ovo je prilika da se prisetite kako se prave i ponovo svoje ukućane iznenadite nekim od ovih jugoslovenskih dezerata.
![DODAJTE OVO VOĆE I RASPAMETITE SE Sutlijaš kakav je obožavala cela Jugoslavija, ovaj starinski recept odmah treba zapisati](/data/images/2021-10-06/4026_shutterstock-1731964981_f.jpg)
DODAJTE OVO VOĆE I RASPAMETITE SE Sutlijaš kakav je obožavala cela Jugoslavija, ovaj starinski recept odmah treba zapisati
Ukus će vas kupiti za sva vremena!
![NEKADA SU IH OBOŽAVALI, A SADA MNOGI NE ZNAJU ZA NJIH Ova 3 slatkiša obožavala je cela Jugoslavija](/data/images/2022-01-26/19635_screenshot-23_orig.png?t=1677943008)
Možda vas zanima:
![sipana pita sa jabukama](/data/images/2023-02-07/45986_shutterstock-2112129173_f.jpg)
NEKADA SU IH SVI OBOŽAVALI, A SADA SU ZABORAVLJENI Ova tri slatkiša volela je cela Jugoslavija, nisu skupa i lako se prave
Ako ih i vi volite ovo je prilika da se prisetite kako se prave i ponovo svoje ukućane iznenadite nekim od ovih jugoslovenskih dezerata.
![DODAJTE OVO VOĆE I RASPAMETITE SE Sutlijaš kakav je obožavala cela Jugoslavija, ovaj starinski recept odmah treba zapisati](/data/images/2021-10-06/4026_shutterstock-1731964981_f.jpg)
DODAJTE OVO VOĆE I RASPAMETITE SE Sutlijaš kakav je obožavala cela Jugoslavija, ovaj starinski recept odmah treba zapisati
Ukus će vas kupiti za sva vremena!
Možda vas zanima:
![sipana pita sa jabukama](/data/images/2023-02-07/45986_shutterstock-2112129173_f.jpg)
NEKADA SU IH SVI OBOŽAVALI, A SADA SU ZABORAVLJENI Ova tri slatkiša volela je cela Jugoslavija, nisu skupa i lako se prave
Ako ih i vi volite ovo je prilika da se prisetite kako se prave i ponovo svoje ukućane iznenadite nekim od ovih jugoslovenskih dezerata.
![DODAJTE OVO VOĆE I RASPAMETITE SE Sutlijaš kakav je obožavala cela Jugoslavija, ovaj starinski recept odmah treba zapisati](/data/images/2021-10-06/4026_shutterstock-1731964981_f.jpg)
DODAJTE OVO VOĆE I RASPAMETITE SE Sutlijaš kakav je obožavala cela Jugoslavija, ovaj starinski recept odmah treba zapisati
Ukus će vas kupiti za sva vremena!
Možda vas zanima:
![sipana pita sa jabukama](/data/images/2023-02-07/45986_shutterstock-2112129173_f.jpg)
NEKADA SU IH SVI OBOŽAVALI, A SADA SU ZABORAVLJENI Ova tri slatkiša volela je cela Jugoslavija, nisu skupa i lako se prave
Ako ih i vi volite ovo je prilika da se prisetite kako se prave i ponovo svoje ukućane iznenadite nekim od ovih jugoslovenskih dezerata.
![DODAJTE OVO VOĆE I RASPAMETITE SE Sutlijaš kakav je obožavala cela Jugoslavija, ovaj starinski recept odmah treba zapisati](/data/images/2021-10-06/4026_shutterstock-1731964981_f.jpg)
DODAJTE OVO VOĆE I RASPAMETITE SE Sutlijaš kakav je obožavala cela Jugoslavija, ovaj starinski recept odmah treba zapisati
Ukus će vas kupiti za sva vremena!
Možda vas zanima:
![sipana pita sa jabukama](/data/images/2023-02-07/45986_shutterstock-2112129173_f.jpg)
NEKADA SU IH SVI OBOŽAVALI, A SADA SU ZABORAVLJENI Ova tri slatkiša volela je cela Jugoslavija, nisu skupa i lako se prave
Ako ih i vi volite ovo je prilika da se prisetite kako se prave i ponovo svoje ukućane iznenadite nekim od ovih jugoslovenskih dezerata.
![DODAJTE OVO VOĆE I RASPAMETITE SE Sutlijaš kakav je obožavala cela Jugoslavija, ovaj starinski recept odmah treba zapisati](/data/images/2021-10-06/4026_shutterstock-1731964981_f.jpg)
DODAJTE OVO VOĆE I RASPAMETITE SE Sutlijaš kakav je obožavala cela Jugoslavija, ovaj starinski recept odmah treba zapisati
Ukus će vas kupiti za sva vremena!
Možda vas zanima:
![sipana pita sa jabukama](/data/images/2023-02-07/45986_shutterstock-2112129173_f.jpg)
NEKADA SU IH SVI OBOŽAVALI, A SADA SU ZABORAVLJENI Ova tri slatkiša volela je cela Jugoslavija, nisu skupa i lako se prave
Ako ih i vi volite ovo je prilika da se prisetite kako se prave i ponovo svoje ukućane iznenadite nekim od ovih jugoslovenskih dezerata.
![DODAJTE OVO VOĆE I RASPAMETITE SE Sutlijaš kakav je obožavala cela Jugoslavija, ovaj starinski recept odmah treba zapisati](/data/images/2021-10-06/4026_shutterstock-1731964981_f.jpg)
DODAJTE OVO VOĆE I RASPAMETITE SE Sutlijaš kakav je obožavala cela Jugoslavija, ovaj starinski recept odmah treba zapisati
Ukus će vas kupiti za sva vremena!
Sastojci:
- 5 jaja
- 13 kašika šećera
- 10 kašika griza
- 1l mleka
- 2 vanilin šećera
Priprema:
Odvojiti belanca od žumanaca, pa belanca umutiti u čvrst sneg. U belanca dodati 10 kašika šećera, pa mutiti još malo. Zatim dodati žumanca i griz polako mešajući mikserom na najmanjoj brzini. Pleh podmazati i posuti grizom pa sipati masu i peći na 200 stepeni 20 minuta. Koh je pečen kada porumeni i počne da se odvaja ivica od pleha.
Dok se koh peče, skuvati mleko sa 3 kašike šećera i vanilinim šećerom. Ako želite da koh bude sočniji, koristite litar i po mleka i dodajte još 3 kašike šećera.
Pečen koh kutlačom prelivajte toplim mlekom (nikako ne sipajte sve odjednom). Poslužite kada se ohladi i kada upije svo mleko.
ŠNENOKLE
Shutterstock
Sastojci:
- 4 jaja (odvojiti žumanca i belanca)
- 100 g šećera
- oko 2 l mleka
- 1,5 kašika brašna (ili gustina)
- 1 kašičica ekstrata vanile
- 2 kesice vanilin šećera
Priprema:
Mikserom umutiti belanca u čvrstu smesu. U dublju šerpu sipati mleko i dodati ekstrat vanile i ostaviti da provri. Kada mleko provri smanjiti temperaturu, a zatim kašikom vaditi umućena belanca i pažljivo i spuštati u vrelo mleko.
Šnenokle kuvati po 1,5 minut sa svake strane, pa ih izvaditi iz mleka i poredati u činiju.
Krem za šnenokle
Umutiti žumanca i šećer, pa u tu smesu dodati gustin ili brašno i 2 kašike mleka u kojem su se kuvale šnenokle, te sve dobro promešati. Mleko u kojem su se kuvale šnenokle staviti opet da vri, a temperaturu smanjiti. Lagano dodati smesu sa žumancima neprestano mešajući i sve zajedno kuvati do zgušnjavanja.
Kada se smesa zgusne, skinuti je sa ringle i ostaviti da se malo ohladi. Kada preliv bude prohlađen, njime preliti šnenokle. Kolač držati u frižideru.
SUTLIJAŠ
Shutterstock
Sastojci:
- 100 grama pirinča
- 750 ml mleka
- 4-5 kašike šećera
- Prstohvat soli
Priprema:
Kuvati pirinsč u vodi oko tri minuta, a zatim ga ocediti. U mleko sipati so i staviti na vatru da provri. Dodati pirinač i kuvati na slaboj vatri dok prinač ne upije mleko, ne mešati.
U kuvani pirinač dodati šećer i oprezno promešati kako bi zrna ostala cela.
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.
BONUS VIDEO:
![čupavci](/data/images/2024-12-24/109714_shutterstock-2097577366-1_f.jpg)
Starinski čupavci: Ovaj kolač mora da bude mekan, ukusan i bogato umočen u čokoladu i kokos
Mislimo da ne postoji osoba koja ne voli ovaj desert
![rakija](/data/images/2025-02-12/113811_shutterstock-1282722316_f.jpg)
Zaboravljena pića Srbije – Drevni nektari, lekoviti napici i tradicionalni ukusi koji nestaju
Pića koja su nekada bila deo svakodnevice, a danas su retkost
![gibanica](/data/images/2024-08-26/98583_shutterstock-2294614527_f.jpg)
Prava DOMAĆA GIBANICA sprema se samo na OVAJ način, a gotova za 5 minuta - Posebnu HRSKAVOST daje joj 1 sastojak, sirnica kao iz PEKARE
Recept za pravu srpsku gibanicu morate zapisati!
![Čupava Kata](/data/images/2023-02-24/47291_190695-cupava-kata-ls_f.jpg)
Čupava Kata - omiljeni recept iz stare Juge: Potrebna su 4 sastojka i 10 minuta
Pravi se jednostavno, a ukus je fantastičan
![Tajna za najbolje testo za pitu koje pekari kriju kao zmija noge: Idealno je uz kremasti fil sa sirom i spanaćem](/data/images/2023-03-31/50110_shutterstock-123380389_f.jpg)
Tajna za najbolje testo za pitu koje pekari kriju kao zmija noge: Idealno je uz kremasti fil sa sirom i spanaćem
Otkrivamo vam trik uz koji će vam pita biti ukusna kao iz najbolje pekare
Komentari(0)