SARMICE U LISTU VINOVE LOZE I BLITVE Odlične su na ovaj način, tradicija plus vitamini
Staro tradicionalno jelo u dva lista.
Sarme su najčešće jelo na slavama, ali ih mi Srbi toliko volimo da ih jedemo i ostalim danima... Pogotovo što su još bolje kad se podgreju!
Sarmice u dva lista
Sastojci:
(za 4 osobe)
8 listova blitve
Možda vas zanima:
BELMUŽ Nije beli muž, ali OBOŽAVAJU da ga JEDU u južnoj i istočnoj Srbiji, evo o čemu je reč
Belmuž je tradicionalni specijalitet koji potiče iz južnih i istočnih krajeva Srbije, posebno sa Stare planine. Ovaj pastirski specijalitet priprema se već vekovima u domaćinstvima na ovom području.
LOVAČKI PAPRIKAŠ NA DRUGAČIJI NAČIN Tradicionalno jelo u Vojvodini s kojim nema greške (RECEPT)
Toliko dobar da nećete znati kad je dosta.
Možda vas zanima:
BELMUŽ Nije beli muž, ali OBOŽAVAJU da ga JEDU u južnoj i istočnoj Srbiji, evo o čemu je reč
Belmuž je tradicionalni specijalitet koji potiče iz južnih i istočnih krajeva Srbije, posebno sa Stare planine. Ovaj pastirski specijalitet priprema se već vekovima u domaćinstvima na ovom području.
LOVAČKI PAPRIKAŠ NA DRUGAČIJI NAČIN Tradicionalno jelo u Vojvodini s kojim nema greške (RECEPT)
Toliko dobar da nećete znati kad je dosta.
Možda vas zanima:
BELMUŽ Nije beli muž, ali OBOŽAVAJU da ga JEDU u južnoj i istočnoj Srbiji, evo o čemu je reč
Belmuž je tradicionalni specijalitet koji potiče iz južnih i istočnih krajeva Srbije, posebno sa Stare planine. Ovaj pastirski specijalitet priprema se već vekovima u domaćinstvima na ovom području.
LOVAČKI PAPRIKAŠ NA DRUGAČIJI NAČIN Tradicionalno jelo u Vojvodini s kojim nema greške (RECEPT)
Toliko dobar da nećete znati kad je dosta.
8 listova vinove loze
500 gr mlevene junetine
170gr pirinča
4 jajeta
1 velika glavica crvenog luka
1 supena kašika svežeg peršunovog lista
1 supena kašika mirođije
1 supena kašika mešavine začina
so i biber
1,5dcl maslinovog ulja
2dcl pavlake
Priprema:
Listove blitve očistiti od viška peteljki.
Listove blitve i vinove loze preliti vrelom vodom i ostaviti tri minuta, a zatim procediti i ohladiti.
Punjenje:
U posudi pomešati mleveno meso, pirinač, dodati umućeno belance, jedno žumance i sitno iseckan crveni luk.
Začiniti sa peršunovim listom, mirođijom, mešavinom začina.
Dodati soli i bibera po ukusu.
Masu promešati i dobro sjediniti.
Na dno posude u kojoj ćemo peći sarme poslagati listove blitve i vinove loze.
Motati smesu u listove i slagati ih u posudu.
Složene sarmice preliti sa maslinovim uljem i pola litre vode.
Peći u zagrejanoj rerni 45 minuta na 200C.
Preliv:
Pomešati 3 jajeta i pavlaku u posebnoj činiji. Dodati 0.5dcl maslinovog ulja.
Posoliti i pobiberiti po ukusu.
Nakon 45 minuta u rerni, sarmice izvaditi, preliti i vratiti na još 10 minuta u rernu.
Prijatno!
Mi smo se odlučili za ovaj preliv jer smo u jednom restoranu probali ovu varijantu i oduševili se. U pravu su svi koji kažu da je neuobičajeno.Tradicionalno jeste ili bez preliva ili sa prelivom od gustog jogurta ili kisele pavlake. Ili opet samo sa čašom jogurta u prilogu.
U svakom slučaju uživajte!
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
BONUS VIDEO:
Ko proba pitu s makom po receptu Suzane Mančić neće se pokajati: Bolja je od svake štrudle, osvaja ukusom i mirisom
Recept za ovu ukusnu poslasticu kojoj malo ko može odoleti.
Recept za domaću supu zlata vredan: Jedan sastojak je ključan, spremaćete je svaki drugi dan
Samo jedna namirnica koja može potpuno da podigne njen ukus.
TAJNA JELA KOЈE LEČI GROFICA: Recept za Pposni pasulj koji su monasi Fruške Gore kuvali u kazanima i zašto je najbolji za zimu
Pasulj prebranac je kulinarski klasik, ali malo ko zna za njegovu pravu, posnu, manastirsku verziju. Otkrivamo zašto se ovaj specijalitet sa Fruške Gore naziva "pasulj grofica", kako su ga monasi usavršili do savršenstva i zašto je, zbog visokog sadržaja proteina i vlakana, on najbolji prirodni lek za varenje tokom zime.
BAKIN KOLAČ JE POSLASTICA NA KOJOJ SU ODRASTALE MNOGE GENERACIJE NA NAŠIM PROSTORIMA: Evo kako se sprema ovaj zaboravljeni dezert
Bakin kolač je dugi niz godina bio jedna od omiljenih poslastica na našim prostorima.
DA LI JE KASNO?: Evo za koliko dana možete ukiseliti kupus
Kiselom kupusu treba otprilike oko četiri nedelje da bi se ukiselio i bio spreman za konzumiranje.
Komentari(0)