SARMICE U LISTU VINOVE LOZE I BLITVE Odlične su na ovaj način, tradicija plus vitamini

Lepote Srbije

11:00

Gastronomija 0

Staro tradicionalno jelo u dva lista.

SARMICE U LISTU VINOVE LOZE I BLITVE Odlične su na ovaj način, tradicija plus vitamini
Printscreen/Facebook

Sarme su najčešće jelo na slavama, ali ih mi Srbi toliko volimo da ih jedemo i ostalim danima... Pogotovo što su još bolje kad se podgreju!

Sarmice u dva lista

Sastojci:

(za 4 osobe)

8 listova blitve

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

8 listova vinove loze

500 gr mlevene junetine

170gr pirinča

4 jajeta

1 velika glavica crvenog luka

1 supena kašika svežeg peršunovog lista

1 supena kašika mirođije

1 supena kašika mešavine začina

so i biber

1,5dcl maslinovog ulja

2dcl pavlake

Priprema:

Listove blitve očistiti od viška peteljki.
Listove blitve i vinove loze preliti vrelom vodom i ostaviti tri minuta, a zatim procediti i ohladiti.

Punjenje:

U posudi pomešati mleveno meso, pirinač, dodati umućeno belance, jedno žumance i sitno iseckan crveni luk.
Začiniti sa peršunovim listom, mirođijom, mešavinom začina.
Dodati soli i bibera po ukusu.
Masu promešati i dobro sjediniti.
Na dno posude u kojoj ćemo peći sarme poslagati listove blitve i vinove loze.
Motati smesu u listove i slagati ih u posudu.
Složene sarmice preliti sa maslinovim uljem i  pola litre vode.
Peći u zagrejanoj rerni 45 minuta na 200C.

Preliv:

Pomešati 3 jajeta i pavlaku u posebnoj činiji. Dodati 0.5dcl maslinovog ulja.
Posoliti i pobiberiti po ukusu.
Nakon 45 minuta u rerni, sarmice izvaditi, preliti i vratiti na još 10 minuta u rernu.

Prijatno!

Mi smo se odlučili za ovaj preliv jer smo u jednom restoranu probali ovu varijantu i oduševili se. U pravu su svi koji kažu da je neuobičajeno.Tradicionalno jeste ili bez preliva ili sa prelivom od gustog jogurta ili kisele pavlake. Ili opet samo sa čašom jogurta u prilogu.

U svakom slučaju uživajte!

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading