STARI TRADICIONALNI RECEPT ZA ĐUVEČ Naši preci su ga spremali, a zašto ne biste i vi? (RECEPT)

Lepote Srbije

08:00

Gastronomija 0

Đuveč je jedno od onih jela za koje vam nije potrebno ni veliko iskustvo ni mnogo vremena za pripremu. Idealan je ručak na kašiku, a zadovoljiće i nepca ljubitelja mesa i povrća.

STARI TRADICIONALNI RECEPT ZA ĐUVEČ Naši preci su ga spremali, a zašto ne biste i vi? (RECEPT)
Shutterstock

Đuveč jeste turska, rumunska i balkanska supa od mesa i povrća, slična francuskoj supi ratatuj. Pravi se od mesa, maslina, paradajza, gljiva, luka, začinskog bilja i začina, a obično se poslužuje uz mešanu salatu. Od mesa mogu se koristiti piletina, svinjetina, janjetina ili govedina, a ponekad i riba, ali meso se može izostaviti. Korišćeno povrće: luk, paradajz, paprika, tikvice, patlidžan, grašak, krompir i šargarepa. Pored toga, dodaju se i keleraba, boranija i slatki kupus, kao i pirinač. Od začina se dodaju: crvena paprika i začinsko bilje, kao i još neka druga. Ovo jelo može biti prženo ili pečeno.

Osim toga, ovo jelo sadrži i pirinač, pa se može smatrati i kompletnim obrokom uz koji vam nije potreban čak ni hleb.

Spoj različitih vrsta povrća i pilećeg mesa, uz odabrane začine, daje jelo jedinstvenog ukusa koje će zasititi čitavu porodicu.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Iz Turske se proširio širom regiona, sa malim varijacijama u imenu. Pored naziva đuveč u zemljama bivše Jugoslavije, jelo se u Bugarskoj naziva gюveč, dok se u Grčkoj jelo naziva giouvetsi, mada ova jela se ne kuvaju uvek u istoimenim zemljanim loncima.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by M. (@foodlooover1)

 

Tursko, rumunsko i balkansko varivo od mesa i povrća pečeno u pećnici slično ratatuju naziva se raznim imenima, uključujući guvec i đuveč. Pravi se od mesa, maslina, paradajza, pečurki, luka, začinskog bilja i začina, a često se služi sa „balkanskom mešanom salatom”, kombinacijom pečenog patlidžana, slatke paprike, belog luka, paradajza i sirćeta.

Meso može uključivati piletinu, svinjetinu, jagnjetinu ili ponekad govedinu ili ribu (ili meso može biti izostavljeno), dok povrće uključuje luk, paradajz, papriku, tikvice, patlidžan, grašak, krompir i šargarepu. Jelo je aromatizovano alevom paprikom i čubarom, kao i raznim drugim biljem, a može se kuvati u tiganju ili u rerni.

Naziv đuveč, zemljana tepsija u kojoj se tradicionalno priprema đuveč, potiče od turske reči Güveç što znači „zemljani lonac”. Neke od poznatijih vrsta đuveča uključuju:

Turlu đuveč – mešano povrće
Kuzu đuveč – jagnjetina i ovčetina
Dana đuveč – teletina ili govedina
Karides đuveč – škampi
Đuveč od patlidžana – plavi patlidžan

 

 

Sastojci:

2 šolje pirinča

1 šolja graška

1 šolja boranije

3 mesnate paprike

2 paradajza ili konzerva pelata

2 glavice crnog luka

100 ml ulja

200 ml soka od paradajza

400 gr pilećeg mesa, deo po izboru

so, biber, mlevena paprika

Priprema:

Crni luk iseckajte sitno, pa ga dinstajte na ulju i malo vode. Papriku i meso isecite na kockice, paradajz usitnite.

Kada je luk postao staklast, dodajte meso i još malo tople vode. Sve dobro izmešajte i začinite, pa dinstajte oko 10 minuta.

Potom dodajte papriku, grašak, boraniju, paradajz i 200 ml tople vode. Ostavite da se jelo krčka oko 30 minuta na umerenoj temepraturi.

Posle tog vremena dodajte pirinač i sok od paradajza. Kada provri, dolijte još vode i tako radite dok se pirinač potpuno ne skuva. Đuveč je gotov kada se pirinač skuva, a sav višak tečnosti uvri, jer bi jelo trebalo da bude gusto.

Služite toplo uz sezonsku salatu.

Prijatno!

Izvor: espreso, vikipedija

Komentari(0)

Loading