STARI TRADICIONALNI RECEPT ZA ĐUVEČ Naši preci su ga spremali, a zašto ne biste i vi? (RECEPT)

Lepote Srbije

08:00

Gastronomija 0

Đuveč je jedno od onih jela za koje vam nije potrebno ni veliko iskustvo ni mnogo vremena za pripremu. Idealan je ručak na kašiku, a zadovoljiće i nepca ljubitelja mesa i povrća.

STARI TRADICIONALNI RECEPT ZA ĐUVEČ Naši preci su ga spremali, a zašto ne biste i vi? (RECEPT)
Shutterstock

Đuveč jeste turska, rumunska i balkanska supa od mesa i povrća, slična francuskoj supi ratatuj. Pravi se od mesa, maslina, paradajza, gljiva, luka, začinskog bilja i začina, a obično se poslužuje uz mešanu salatu. Od mesa mogu se koristiti piletina, svinjetina, janjetina ili govedina, a ponekad i riba, ali meso se može izostaviti. Korišćeno povrće: luk, paradajz, paprika, tikvice, patlidžan, grašak, krompir i šargarepa. Pored toga, dodaju se i keleraba, boranija i slatki kupus, kao i pirinač. Od začina se dodaju: crvena paprika i začinsko bilje, kao i još neka druga. Ovo jelo može biti prženo ili pečeno.

Osim toga, ovo jelo sadrži i pirinač, pa se može smatrati i kompletnim obrokom uz koji vam nije potreban čak ni hleb.

Spoj različitih vrsta povrća i pilećeg mesa, uz odabrane začine, daje jelo jedinstvenog ukusa koje će zasititi čitavu porodicu.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Iz Turske se proširio širom regiona, sa malim varijacijama u imenu. Pored naziva đuveč u zemljama bivše Jugoslavije, jelo se u Bugarskoj naziva gюveč, dok se u Grčkoj jelo naziva giouvetsi, mada ova jela se ne kuvaju uvek u istoimenim zemljanim loncima.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by M. (@foodlooover1)

 

Tursko, rumunsko i balkansko varivo od mesa i povrća pečeno u pećnici slično ratatuju naziva se raznim imenima, uključujući guvec i đuveč. Pravi se od mesa, maslina, paradajza, pečurki, luka, začinskog bilja i začina, a često se služi sa „balkanskom mešanom salatom”, kombinacijom pečenog patlidžana, slatke paprike, belog luka, paradajza i sirćeta.

Meso može uključivati piletinu, svinjetinu, jagnjetinu ili ponekad govedinu ili ribu (ili meso može biti izostavljeno), dok povrće uključuje luk, paradajz, papriku, tikvice, patlidžan, grašak, krompir i šargarepu. Jelo je aromatizovano alevom paprikom i čubarom, kao i raznim drugim biljem, a može se kuvati u tiganju ili u rerni.

Naziv đuveč, zemljana tepsija u kojoj se tradicionalno priprema đuveč, potiče od turske reči Güveç što znači „zemljani lonac”. Neke od poznatijih vrsta đuveča uključuju:

Turlu đuveč – mešano povrće
Kuzu đuveč – jagnjetina i ovčetina
Dana đuveč – teletina ili govedina
Karides đuveč – škampi
Đuveč od patlidžana – plavi patlidžan

 

 

Sastojci:

2 šolje pirinča

1 šolja graška

1 šolja boranije

3 mesnate paprike

2 paradajza ili konzerva pelata

2 glavice crnog luka

100 ml ulja

200 ml soka od paradajza

400 gr pilećeg mesa, deo po izboru

so, biber, mlevena paprika

Priprema:

Crni luk iseckajte sitno, pa ga dinstajte na ulju i malo vode. Papriku i meso isecite na kockice, paradajz usitnite.

Kada je luk postao staklast, dodajte meso i još malo tople vode. Sve dobro izmešajte i začinite, pa dinstajte oko 10 minuta.

Potom dodajte papriku, grašak, boraniju, paradajz i 200 ml tople vode. Ostavite da se jelo krčka oko 30 minuta na umerenoj temepraturi.

Posle tog vremena dodajte pirinač i sok od paradajza. Kada provri, dolijte još vode i tako radite dok se pirinač potpuno ne skuva. Đuveč je gotov kada se pirinač skuva, a sav višak tečnosti uvri, jer bi jelo trebalo da bude gusto.

Služite toplo uz sezonsku salatu.

Prijatno!

Izvor: espreso, vikipedija

kupus

Zapanjujuća moć KISELOG KUPUSA: ZDRAVIJI je od većine lekovitih biljaka - kažu da leči čak DEVET tegoba

Gastronomija

20:00

19 novembar, 2024

Lekovitost kiselog kupusa nadilazi lekovitost mnogih poznatih biljaka. Sto grama sirovog kiselog kupusa sadrži čak 20 mg vitamina C. Slede vitamin A, folna kiselina, magnezijum, gvožđe, fosfor, kalcijum, kalijum, natrijum i belančevine. Odličan je izvor vitamina B12, zbog toga se posebno preporučuje vegetarijancima i veganima. Crveni kupus je i do sedam puta lekovitiji od belog

Komentari(0)

Loading