STARI TRADICIONALNI RECEPT ZA ĐUVEČ Naši preci su ga spremali, a zašto ne biste i vi? (RECEPT)
Đuveč je jedno od onih jela za koje vam nije potrebno ni veliko iskustvo ni mnogo vremena za pripremu. Idealan je ručak na kašiku, a zadovoljiće i nepca ljubitelja mesa i povrća.

Đuveč jeste turska, rumunska i balkanska supa od mesa i povrća, slična francuskoj supi ratatuj. Pravi se od mesa, maslina, paradajza, gljiva, luka, začinskog bilja i začina, a obično se poslužuje uz mešanu salatu. Od mesa mogu se koristiti piletina, svinjetina, janjetina ili govedina, a ponekad i riba, ali meso se može izostaviti. Korišćeno povrće: luk, paradajz, paprika, tikvice, patlidžan, grašak, krompir i šargarepa. Pored toga, dodaju se i keleraba, boranija i slatki kupus, kao i pirinač. Od začina se dodaju: crvena paprika i začinsko bilje, kao i još neka druga. Ovo jelo može biti prženo ili pečeno.
Osim toga, ovo jelo sadrži i pirinač, pa se može smatrati i kompletnim obrokom uz koji vam nije potreban čak ni hleb.
Spoj različitih vrsta povrća i pilećeg mesa, uz odabrane začine, daje jelo jedinstvenog ukusa koje će zasititi čitavu porodicu.
Možda vas zanima:

UZ DOMAĆI HLEB, SIR I KAJMAK VAŠA POPARA ĆE PROGOVORITI STO JEZIKA: Još kada sve sami napravite od nule, zlata je vredna
Ovo je tako jednostavno i lagano jelo, a velika muka stoji iza njega, saznajte šte je sve potrebno da bi se napravila popara

STARO PIROTSKO ZABORAVLJENO JELO Kapama ili kaplama je bilo jelo koje je gotovljeno od krupnih parčadi goveđeg ili ovčijeg mesa (VIDEO)
Recept za ovo starinsko, a veoma ukusno jelo, sastoji se iz dve namirnice meso i mladi luk. Dodaje se i spanać ili blitva i kiselo mleko na kraju kad se posluži.
Možda vas zanima:

UZ DOMAĆI HLEB, SIR I KAJMAK VAŠA POPARA ĆE PROGOVORITI STO JEZIKA: Još kada sve sami napravite od nule, zlata je vredna
Ovo je tako jednostavno i lagano jelo, a velika muka stoji iza njega, saznajte šte je sve potrebno da bi se napravila popara

STARO PIROTSKO ZABORAVLJENO JELO Kapama ili kaplama je bilo jelo koje je gotovljeno od krupnih parčadi goveđeg ili ovčijeg mesa (VIDEO)
Recept za ovo starinsko, a veoma ukusno jelo, sastoji se iz dve namirnice meso i mladi luk. Dodaje se i spanać ili blitva i kiselo mleko na kraju kad se posluži.
Možda vas zanima:

UZ DOMAĆI HLEB, SIR I KAJMAK VAŠA POPARA ĆE PROGOVORITI STO JEZIKA: Još kada sve sami napravite od nule, zlata je vredna
Ovo je tako jednostavno i lagano jelo, a velika muka stoji iza njega, saznajte šte je sve potrebno da bi se napravila popara

STARO PIROTSKO ZABORAVLJENO JELO Kapama ili kaplama je bilo jelo koje je gotovljeno od krupnih parčadi goveđeg ili ovčijeg mesa (VIDEO)
Recept za ovo starinsko, a veoma ukusno jelo, sastoji se iz dve namirnice meso i mladi luk. Dodaje se i spanać ili blitva i kiselo mleko na kraju kad se posluži.
Iz Turske se proširio širom regiona, sa malim varijacijama u imenu. Pored naziva đuveč u zemljama bivše Jugoslavije, jelo se u Bugarskoj naziva gюveč, dok se u Grčkoj jelo naziva giouvetsi, mada ova jela se ne kuvaju uvek u istoimenim zemljanim loncima.
Tursko, rumunsko i balkansko varivo od mesa i povrća pečeno u pećnici slično ratatuju naziva se raznim imenima, uključujući guvec i đuveč. Pravi se od mesa, maslina, paradajza, pečurki, luka, začinskog bilja i začina, a često se služi sa „balkanskom mešanom salatom”, kombinacijom pečenog patlidžana, slatke paprike, belog luka, paradajza i sirćeta.
Meso može uključivati piletinu, svinjetinu, jagnjetinu ili ponekad govedinu ili ribu (ili meso može biti izostavljeno), dok povrće uključuje luk, paradajz, papriku, tikvice, patlidžan, grašak, krompir i šargarepu. Jelo je aromatizovano alevom paprikom i čubarom, kao i raznim drugim biljem, a može se kuvati u tiganju ili u rerni.
Naziv đuveč, zemljana tepsija u kojoj se tradicionalno priprema đuveč, potiče od turske reči Güveç što znači „zemljani lonac”. Neke od poznatijih vrsta đuveča uključuju:
Turlu đuveč – mešano povrće
Kuzu đuveč – jagnjetina i ovčetina
Dana đuveč – teletina ili govedina
Karides đuveč – škampi
Đuveč od patlidžana – plavi patlidžan
Sastojci:
2 šolje pirinča
1 šolja graška
1 šolja boranije
3 mesnate paprike
2 paradajza ili konzerva pelata
2 glavice crnog luka
100 ml ulja
200 ml soka od paradajza
400 gr pilećeg mesa, deo po izboru
so, biber, mlevena paprika
Priprema:
Crni luk iseckajte sitno, pa ga dinstajte na ulju i malo vode. Papriku i meso isecite na kockice, paradajz usitnite.
Kada je luk postao staklast, dodajte meso i još malo tople vode. Sve dobro izmešajte i začinite, pa dinstajte oko 10 minuta.
Potom dodajte papriku, grašak, boraniju, paradajz i 200 ml tople vode. Ostavite da se jelo krčka oko 30 minuta na umerenoj temepraturi.
Posle tog vremena dodajte pirinač i sok od paradajza. Kada provri, dolijte još vode i tako radite dok se pirinač potpuno ne skuva. Đuveč je gotov kada se pirinač skuva, a sav višak tečnosti uvri, jer bi jelo trebalo da bude gusto.
Služite toplo uz sezonsku salatu.
Prijatno!
Izvor: espreso, vikipedija

Otkrivena tajna pekara: Recept za ovaj preliv traži svaka domaćica, spremite pitu kojoj niko neće odoleti
Pekari koriste jedan vrlo jednostavan preliv.

JELO KOJE MIRIŠE NA DETINJSTVO: Jedini pravi starinski recept za FLEKICE sa kupusom!
Mnogi kažu da je ovo hrana koja ih podseća na detinjstvo...

Teleća čorba kao iz restorana, prava kafanska: Greje dušu, krepi telo - puna vitamina i minerala
Ručak "na kašiku" svima je omiljeni, a ovaj recept je za čorbu kojoj niko ne može odoleti

Nikad niste probali ovakvu prelivenu pitu: Bakin recept osvaja na prvi zalogaj, sa tanjira nestaje sve za tili čas
Majstorski recept kojem neće odoleti nijedna domaćica.

Najukusnije punjene paprike na starinski način: Domaćice, ovaj recept morate da zapišete - bolji ne postoji
Ovo tradicionalno jelo se najčešće pravi od osnovnih sastojaka
Komentari(0)