SVEČANA VASKRŠNJA POGAČA Ukus koji vraća u detinjstvo, po receptu naših baka

Lepote Srbije

15:00

Gastronomija 0

Donosimo vam recept za pogaču koja vam neće oduzeti previše vremena, a biće veoma efektna

jaja
Shutterstock

U različitim delovima sveta se pripremaju različite vrste hlebova, peciva i pogača za najveći hrićanski praznik - Vaskrs. U Srbiji je to obično pogača, a domaćice se posebno potrude da ona za ovaj praznik bude svečana i sveže pripremljena.

Donosimo vam recept za pogaču koja vam neće oduzeti previše vremena, a biće veoma efektna. Ovako jednostavne, a ipak ukusne su pripremale naše bake.

Sastojci:

1 kg brašna

Možda vas zanima:

500 ml mleka

Možda vas zanima:

3 jajeta

Možda vas zanima:

1 dl ulja

Možda vas zanima:

1 kašika šećera

Možda vas zanima:

1 kašika sirćeta

Možda vas zanima:

1 kašika soli

Možda vas zanima:

150 g putera

Možda vas zanima:

1 kesica suvog kvasca

Možda vas zanima:

susam za posipanje

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Priprema:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

U toplo meko sipajte kvasac i šećer, pa ostavite na toplom desetak minuta da se kvasac aktivira. Kada je kvasac narastao, dodajte ulje, dva jajeta, so i sirće, pa sve dobro umutite.

U tečnu smesu sada postepeno dodajte brašno i mesite rukom ili miskerom sa nastavcima za testo. Testo treba da bude glatko i da se odvaja od zidova posuda.

Napravite kuglu od testa, stavite ga u nauljenu posudu, pokrijte krpom i ostavite da narasta na toplom mestu minimum sat vremena.

Nadošlo testo premesite, razvijte ga na pouljenoj površini u deblji pravougaonik, pa celu površinu premažite omekšalim puterom. Pravougaonik podelite na dva dela, pa svaki savijte u rolat.

Potom oba rolata prepletite jedan u drugi i savijte u krug. Ovako formiranu pogaču prebacite u podmazani okrugli pleh i ostavite ponovo da narasta oko pola sata.

Pred pečenje pogaču premažite razmućenim jajetom, pospite semenkama susama i stavite da se peče na 180 stepeni dok ne porumeni.

U središnjem delu pogače će se formirati udubljenje u koje možete da stavite ofarbana jaja.

Pogaču kidajte toplu i uživajte u ukusu.

Prijatno!

 

 

Komentari(0)

Loading